Meštani Krivelja blokiraju put prema rudniku “Cerovo” – zahtevaju veću cenu svojih nepokretnosti

Bor, S.M. – Meštani sela Krivelj najavili su blokadu puteva u ataru zaseoka Mali Krivelj prema površinskom kopu novog rudnika “Cerovo” u petak, 22. maja u 6 sati ujutru, i to zbog nesporazuma sa kineskom kompanijom Zijin oko isplate nadoknade za nepokretnosti i proširenje rudnika. Organizatori protesta i blokade puteva smatraju da im većinski vlasnik bivšeg RTB-a Bor bespravno ulazi u posed. Isti problem je, ubeđeni su, i u slučaju ostalih sela: Donje Bele Reke, Bučja, Metovnice, Brestovca, Slatine, Oštrelja i Metovnice.

Kako se navodi u pismu medijima, kompanija Zijin ne prihvata zatraženo obeštećenje i zato je uložila žalbu resornim institucijama sa prigovorom da se zahteva “neprihvatljivo visoka cena”.

-Dva su osnovna razloga našeg nezadovoljstva: još uvek neisplaćena naknada nepokretnosti i bespravno zaposedanje privatnog zemljišta u vlasništvu žitelja Krivelja. Očekujemo da nam se pridruže i meštani ostalih ugroženih sela proširenjem rudnika bakra i zlata u Boru. Skup će, kao i prošlogodišnji pred generalnom direkcijom Zijina, proteći mirno i dostajanstveno. Policija je dala odobrenje, tako da ne vidimo nijedan razlog za bilo kakve nesporazume – kažu organizatori naglašavajući da nerešena pitanja oko pravične nadoknade njihovih nekretnina datiraju još od 1975. godine i priprema za otvaranje rudnika bakra “Veliki krivelj”. Tada je obećavano i kompletno preseljenje sela.

Na protestnom okupljanju 8. maja prošle godine zahtevana je i odgovornost bivšeg rukovodstva RTB-a Bor “zbog ostavljanja lošeg nasleđa strateškom parneru kada je reč o otkupu zemljišta i nadoknadi nepokretnosti”. Jedan od zaključaka tog protesta bio je da se zahtevi građana Krivelja reše u roku od 30 dana.

Na fotografiji: Detalj sa prošlogodišnjeg protetsnog okupljanja meštana Krivelja u Boru

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije