MEĐU NAJVEĆIM DUŽNICIMA ZA STRUJU ČAK 5 PREDUZEĆA IZ BORA. RTB DUŽAN 7,5 MILIJARDI!

Beograd, S.M. – Od 20 javnih i državnih preduzeća, najvećih dužnika za struju EPS-u, na neslavnom prvom mestu je RTB Bor koji sa svoje tri zavisne firme (Topionica, Rudnici bakra Bor i Rudnik bakra Majdanpek), zaključno sa 10. junom ove godine, duguje 7,5 milijardi dinara. Na toj, nezahvalnoj listi su i borska javna preduzeća Toplana – 448 i Vodovod – 310 miliona dinara. Ovu infromaciju danas pompezno objavljuje Blic napominjući da je RTB „za poslednjih šest meseci smanjio dug za više od milijardu dinara“.

Kod RTB-a je reč o višegodišnjim dugovima koja više ne mogu da se naplate. Posebno je bitno – naglašava se – „da RTB generiše i dugove javnih preduzeća u Boru“. U ovom slučaju, kombinat bakra „ignoriše svoje obaveze prema Toplani i Vodovodu i zato se njihov dug uvećava (ukupno 800 miliona).

Nije samo RTB „rak rana“ EPS-a i države, tu si i neka druga preduzeća. Na primer, Železera Smederevo od početka ove godine nije uplatila ni dinar. Sveukupno –  tih 20 fimri duguje 200 miliona evra.

-Strah me je da će sva ova, ali i ostala dugovanja, od RTB-a pa redom, opet pasti na leđa građana. EPS je tako, ne samo tempirana finansijska bomba, nego i socijalna ustanova za neuspešna državna preduzeća koja se komotno „greju“ na veresiju – izjavio je za Blic, Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih preduzeća.

 

 

Izvor: Blic

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije