LEGET ČUVA OD ZABORAVA TIMOČKE RATNIKE…(5)

Autori: Dobrila i Brana Filipović

 

S. Mitrovica – Tradicionalna svetkovina kraj spomenika na Legetu, nedaleko od Sremske Mitrovice, održana u subotu 8. septembra, na stratištu timočkih prvopozivaca nakon Cerske bitke 1914. godine, okupila je poklonike i potomke slavnih predaka iz Srema, Beograda, Požarevca, Trstenika, sela Velika Drenova, Mačve i Šapca, iz Timočke Krajine.

Potomci legetskih stradalnika na čamcu iz 1914. godine, izvađenom iz Save 2016. 

-Ovde smo, kraj grobnica mladih Timočana, vojnika slavne Timočke divizije prvog poziva, da sačuvamo uspomenu na njih i njihovo junaštvo. Njihovo delo, i žrtvu za našu slobodu, nećemo i ne možemo nikad zaboraviti. Srem im se odužuje svake godine na ovom svetom mestu sećanjem, što će sigurno činiti i dolazeće mlađe generacije – kazala je obraćajući se okupljenom narodu zamenica gradonačelnika S. Mitrovice, Svetlana Milovanović.

Govor Svetlane Milovanović na legetskoj svetkovini

Skup je započet parastosom izginulim ratnicima na Legetu sveštenstva SPC.

U kulturnom programu učestvovao je Muški hor iz Velike Drenove i Dečji crkveni hor iz S. Mitrovice.

Delegacije boračkih organizacija i domaćina, Grada S. Mitrovice, i predstavnici sela Šašinci i Jarak položili su, u reku Savu, prvu srpsku „plavu grobnicu“, vence i cveće.

Delegacija iz Drenove, mesta iz kojeg je više od 70 boraca, pripadnika puka „Stevan Sinđlić“ poginulo na Legetu, posetila je i Muzej Srema i izložbenu postavku „Leget 1914“, kao i Carsku palatu.

Poštovaoci legetskih ratnika na Legetu

Program su organizovali Centar za kulturu „Sirmijumart“ i Ustanova za negovanje kulture „Srem“ pod pokroviteljstvom Grada Sremske Mitrovice.

Na naslovnoj fotografiji: Dečji crkveni hor iz Sremske Mitrovice na Legetu

 

Ovaj članak je objavljen u sklopu projekta „TIMOČKA DIVIZIJA – DIVIZIJA SMRTI I VASKRSENJA (1914-1918.) I POMENIK HEROJA U OPŠTINI BOR“, sufinansiran iz budžeta Grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije