Krivična prijava gradonačelnika Bora zbog katastrofalnog zagađenja vazduha već u postupku

Bor, S.M. – Prema proverenim informacijama Tanjuga, juče podneta krivična prijava gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića Osnovnom javnom tužilaštvu protiv odgovornih lica u Ziđinu za prekomerno zagađenje vazduha i “nepreduzimanje mera za zaštitu životne sredine” već je u postupku. U Tužilaštvu je još rečeno – da će javnost o svemu biti blagovremeno obaveštena čim se završe istražne radnje. Kao glavni zagađivač je apostrofirana Topionica bakra koja radi u sastavu kompanije Ziđin.

Podaci mernih stanica za zagađenje vazduha (prvenstveno stanice u Gradskom parku) Agencije za zaštitu životne sredine govore da je najveća koncentracija sumpor-dioksida i arsena izmerena nedavno, tri dana zaredom, s tim što se posebno naglašava prekomerna “doza” štetnih topioničkih gasova čak 18 dana u avgustu ove godine.

-Borani su posebno suočeni sa nezdravim vazduhom koji dolazi iz metalurgije bivšeg RTB-a, sadašnjeg Ziđina, od dolaska kineske kompanije, blizu dve poslednje godine. Ovakvo stanje je nemoguće izdržati, i zato će lokalna samouprava preduzeti sve mere u zaštiti građana od nepodnošljivog aerozagađenja. Neophodno je i država da se uključi u preduzimanje svih zakonskih mera – rečeno je na sednici Gradske skupštine Bora pre pet dana kada je i gradonačelnik Milikić obavestio javnost da je o ovom problemu razgovarao i sa ministrom rudarstva i energetike, Aleksandrom Antićem.

I građani sve energičnije reaguju najavljujući preko društvenih mreža proteste za narednu subotu pre podne.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije