KPD: PRVI PREDSEDNIK SLIKAR ŽIKA ANTIĆ (3)

Knjaževački vremeplov – od sporta do politike

Pripremio: Nebojša Đorđević

Objavljujemo seriju kraćih tekstova sa originalnim, već požutelim, fotografijama o nastanku i razvoju, o usponu knjaževačke “kaldrme” i institucija u “Srpskoj Veneciji”, gradu bogate tradicije i kulture. Ove pričice samo su uvod u kasnije veće zapise o starom Gurgusovcu, potom Knjaževcu na dve reke i više mostova, o vekovnim graditeljskim zamasima i stvaranju ambijenta koji odslikava život, vreme i događanja. Rubrika će vremenom biti dopunjavana i predstavljaće ogledalo ambicija i stvaralačkog zanosa ove znamenite srpske male a naše, fine varoši…

Gradsko sindikalno kulturno prosvetno društvo „Svetozar Marković“ u Knjaževcu formirano je novembra 1949. godine na inicijativu Narodne omladine i Sindikalnog veća. Za predsednika društva izabran je slikar Žika Antić. Društvo je imalo dramsku sekciju (tadašnje Amatersko pozorište), hor od sedamdesetak članova, folkor od 30 igrača, muzičku sekciju sa dvadesetak članova i likovnu sekciju, koja je u početku imala samo tri, a kasnije 30 članova.

Zgrada, koji su koristili za ove delatnosti, bila je zdanje Narodnog doma (kasnije Dom sindikata).  Zamišljeno je da sekcije društva pokreću rad sindikalnih podružnica i seoskih i radničkih kulturno – prosvetnih društava (KPD). Od 1950. godine pri ovom KPD bitiše Pionirsko pozorište.

Kako nije bilo dobrog rešenja za finansiranje KPD (očekivalo se da se društvo finansira od prodaje ulaznica i članarine, kao i dotacija preduzeća) u sezoni 1952./53. izdvojila se pozorišna sekcija nastavljajući aktivnost kao Amatersko pozorište. Dotadšnje KPD kasnije postaje Sindikalno kulturno-umetničko društvo „Svetozar Marković“.

Polovinom šeste decenije XX veka aktivnost društva jenjava (prestaju hor i orkestar), kako bi se 1961. godine ugasilo, mada akt o njegovom raspuštanju nikada nije donet.

                                                                                                                                            

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije