KOSOVO I METOHIJA BRANJENI SU PO CENU ŽIVOTA

Obeležen Dan 549. Motorizovane brigade Vojske Srbije

Požarevac, 18. Jul, B.F. – Prekaljeni ratnici iz sastava 549. Motorizovane brigade Vojske Jugoslavije koja se proslavila čuvajući granicu svoje zemlje 1999. godine, okupljeni juče u Požarevcu, zavetovali su se na bratstvo, jedinstvo, ljubav prema domovini, ne samo u ratu, nego i u miru. Pristigli iz više mesta u Srbiji, uz topao prijem domaćina, Marijana Stojkovića, još jedanput su ponovila  da su „izdržali najajče udare NATO-agresora i da su, sve do primirja, ne žaleći svoje mladalačke živote, branili granicu i celo Kosovo i Metohiju.

Žarko Petrović, jedan od starešina iz tih teških dana, obeledonio je da su  terosti i te 1999. izvršili 760 napada na pripadnike naše vojske u kojima je ubijeno 339, a ranjeno 556 srpskih vojnika. U Prištinskom korpusu poginulo je 310 vojnika, civila i starešina. Od ukupnog broja dobrovoljaca, poginulo ih je 54, dok je  u jedinicama Treće armeije kidnapovano, oteto ili nestalo 32 pripadnika  Vojska Srbije. Najviše poginulih i ranjenih je u borbama na Košarama, Gorožupskom platou i na Paštriku… Ove podatke, naglasio je Petrović, prvi put iznosimo u javnost.

Vojnik Vojislav Voja Vukašinović, ratni vojni invalid, pripadnik 125. Motorizovane brigade, pozvao je ratne drugove da se ujedine i da zajednički nastupaju u svim prilikama kako bi celom društvu pokazali odansot i patriotizam prema Srbiji i svom, srpskom narodu. Jedino tako će se izboriti za svoja prava i poštovanje koje neizmerno zaslužuju.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije