Kokoro: ŠIRIMO ISTINU O ŠTETNOSTI I POSLEDICAMA DROGE

‘’Kokoro’’-Bor, u saradnji sa Studentskim centrom Bor, organizuje obuku grupe mladih za vršnjačke edukatore radioničarskog oblika prevencije adolescentne zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

Polaznici obuke su učenici VIII razrreda osnovnih, kao i I i II razreda srednjih škola iz Bora. Predavač je ekspertski tim Udruženja građana ”Prevent” iz Novog Sada, autori akreditovanog  programa.

Realizacija obuke je rezultat saradnje Udruženja Kokoro i Studentskog centra Bor uz sponzorstvo privatnih preduzetnika: Prenoćište ‘’Radovanović’’, restorani ‘’Harizma’’ i ‘’Čardak’’, Delhaize Serbia – Maxi i pprodavnica ‘’Kengur’’ u Boru, pekare: ‘’Ana’’, ‘’Bliznakinje’’ i ‘’Stefani’’, picerije ‘’Koloseo’’ i ‘’Boss’’ i DOO ‘’Alpha Lac’’. Tu je i podrška nastavnika, stručnih saradnika osnovnih i srednjih škola.

Nakon obuke, vršnjački edukatori volonterski radiće sa vršnjačkim grupama u osnovnim i srednjim školama i servisu  socijalne usluge i to u okviru projekta ‘’Dnevni boravakslobodno i zdravo odrastanje’’  koji UG ‘’Kokoro’’Bor realizuje u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad i uz sufinansiranje Grada Bora. Oni će širiti istine o štetnim efektima i posledicama droga, nuditi alternative i izgrađiati veštine pozitivnih odgovora na izazov, kako da odbiju i odole pritisku grupe da se proba supstanca, naprave izbor i opredele se za zdravo ponašanje i zdrav stil života.

Radionice će se realizovati u terminima koji neće remetiti njihove osnovne obaveze, ali će ih oplemeniti humanošću i volonterskim veštinama koje se praktikuju i vrednuju u savremenom društvu za šta je  obezbeđena nagrada  od donatora i podrška tima Kokoro.

UG ‘’Kokoro’’ Bor od osnivanja (2004.) realizuje aktivnosti prevencije i podrške deci i mladima od ulaska u rizična ponašanja. Obučavane grupe mladih VE realizovali su aktivnosti godinama čiji je značaj i doprinos prepoznat u zajednici. Nastavljanjem daljeg školovanja izvan Bora predhodna i naredne generacije mladih uskraćene su za dobijanje tačnih informacija i pravljenje izbora. Identifikovana je grupa novih, motivisanih učenika, pribavljena saglasnost roditelja, nastavnika, identifikovani sponzori u zajednici i ugovoren trening, što omogućava odvijanje preventivnih aktivnosti u kontinuitetu za sadašnju i naredne tri generacije učenika.

 

Foto: Pixabay – ilustracija

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije