KOKORO: MLADI U SVETU RAZLIČITOSTI

U Boru je, 10. marta, u prostorijama Kluba Gimnazije, održan seminar nastavnika i stručnih saradnika četiri srednje i sedam osnovnih škola o interkulturalnosti i podršci društvenoj koheziji mladih. Seminar je organizovan u okviru projekta ’’Živeti zajedno u svetu različitosti’’ koji u Boru sprovodi UG  ’’KOKORO’’- Bor 12 meseci, od 1. decembra 2019. i koji finansira Fondacije za Otvoreno društvo Srbija. Učesnici su osposobljeni da prepoznaju prednosti interkulturalizma u doprinosu socijalnoj koheziji nasuprot segeretativnog multikulturalizma.  Reč je i o razumevanju i razlikama interkulturalnosti / multikulturalnosti, komunikacije/ u susretu sa različitim kulturama – načinu reagovanja, barijerama, prepoznavanju i razvoju interkulturalne osetljivosti. Posebnu pažnju pobudile su teme: identitet i pripadnost, demokratija i demokratske vrednosti, te tolerancija i nediskriminacija kao osnovne dimenzije demokratskog društva i tolerancija i prihvatanje  razlika – pravo da se bude različit  kroz prihvatanje, razumevanje i poštovanje prava na drugo i drugačije.

S obzirom da su nastavnici veoma značajni, ne samo u obazovanju , već i u formiranju i oblikovanju vrednosnih stavova mladih ljudi, veoma je važno da nauče, prepoznaju i оsveste sopstvene stavove koje u komnikaciji, namerno i nenamerno, prenose mladima.

Učesnici će usvojena znanja širiti među ostalim nastavnicima u školi i naučeno primenjivati  u svakodnevnom radu sa mladima, potom  podržavaće zajedničke akcije volontera, podsticati na kritičko mišljenje zasnovano na pouzdanim činjenicama i uvažavati drugog i drugačijeg. Istovremeno će uspostavljati i različite vidove saradnje. Učesnici seminara su i informisani o aktivnostima promotera tolerancije i interkulturalnosti i ‘’porukama  mržnje’’ snimljenim u  javnim prostorima.  A u okviru redovnih sastanaka sa roditeljima, podsticaće njihovu ulogu i značaj u formiranju vrednosnih stavova svoje dece u odnosu i ponašanju u različitostima i usmeravati  ih  na solidarnost i koheziju.

Učesnicima su uručeni lifleti štampani u projektu.

 

UG KOKORO Bor

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije