Knjaževac: SRBI I FRANCUZI KROZ ISTORIJU I SEĆANJA

Knjaževac, S.M. – U Galeriji zavičajnog muzeja u Knjaževcu, 26. oktobra, u 12.30 sati, biće otrvorena putujuća izložba “Naša istorija, naša sećanja” posvećena sećanju na oslobođenje Srbije, posebno istočnih krajeva, u jesen 1918. Posebno su “obrađena” porodična sećanja nakon jendog veka i solidarnost srpskih i farncuskih civila i vojnika.

Izložbu će otvoriti predsednik Opštine Knjaževac, Milan Đokić, a govoriće rukovodilac Francuskog instituta u Nišu, Marion Vio i dr Aleksandar Mirić, arhiteksta-konzervator. Oglasiće se i dirktorka Zavičajnog muzeja u Knjaževcu, Milena Milošević Micić.

Izložba bi trebalo da obiđe sve gradove u ovom delu Srbije koje su oslobađali francuski i naši borci na čelu sa proslavljnim francuskim generalom Gambetom. U prvom redu, posle Knjaževca je Zaječar, Negotin, pa Kladovo i Donji Milanovac.

General Gambeta je, za zasluge u oslobađenju Negotinske Krajine, proglašen počasnim građaninom Negotina. Kada je, 16. oktobra 1918, pobedonsno sa svojom konjicom ulazio u Knjaževac, cela varoš, i mlado i staro, dočekalo ga je zdušno pevajući Marseljezu. U Zaječaru je, tri dana kasnije, (samo preko jedne noći “sazidanu”)  prošano kroz cvetnu”Trijumfalnu kapiju”. Na spomeniku oslobodiocima 1912 – 1918. u centru Negotina uklesan je Gambetin lik u vidu medaljona. Na svakom koraku dočekivan je kao oslobodilac i spasilac srpskog naroda, što čuveni general nikada nije zaboravio. Svoja dirljiva sećanja na te sobodarske dane u Srbiji objavio je na prvoj strani “Politike” 1922. godine.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije