Kladovo: Izložba Muzeja jezika i pisma Tršić “Uticaji. Vuk i savremenici”

Kladovo, S.M. – Povodom 230 godina od rođenja Vuka Stefanovića Karadžića (07.11.1787. selo Tršić – 07.02.1864. Beč) i 170 godina od objavljivanja Vukovog prevoda Novog zavjeta, Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo i Muzej jezika i pisma iz Tršića priređuju foto dokumentarnu izložbu „Uticaji. Vuk i savremenici”.

Izložba, „Uticaji. Vuk i savremenici“, zamišljena je kao rad koji bi dodatno rasvetlio i široj publici predstavio lik i delo Vuka Karadžića i njegovu mukotrpnu borbu za srpski jezik i pravopis. Cilj izložbe je da prikaže najznamenitije (prijatelje i neprijatelje) ličnosti koje su uticale na Vukov rad kao i odjek koji je u “kulturnoj” Evropi izazvala pojava naših narodnih pesama i umotvorina uopšte, sa posebnim osvrtom na Vukovu saradnju sa najznamenitijim umetnicima i naučnicima ondašnje Evrope. Izložba ujedno prati Vukov životni put i govori o njegovim odnosima sa ondašnjom srpskom duhovnom i svetovnom “elitom”.

Izložba se otvara 3. novembra 2017. godine u 12 časova u galeriji kladovske biblioteke i biće otvorena do kraja novembra u periodu kada učenici i nastavnici Osnovne škole “Vuk Kradžić” u Kladovu obeležavaju mnogobrojnim aktivnostima Dan škole.

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije