KLADOVO – GRAD OTVORENOG SRCA, DUŠA DUNAVA

Turizmom se u Kladovu bavi više firmi, poslednjih godina zastupljena je i domaća radinost. Šta turistima iz Srbije i celog sveta ovaj kraj može da ponudi, koji su to prirodni dragulji i lepote vezane za Dunav i celo područje do Negotina, Donjeg Milanovca i Majdanpeka? Studenti turizmologije uče da su Đerdapaska klisura i Nacionalni park Đerdap najatraktivnije turističke destinacije Srbije. To je i razlog za bolje upoznavanje celog tog zanimljivog i istorijski bogatog kraja, gde se preduzetništvo u oblasti turizma naglo razvija i širi.

Arheološki muzej Đerdapa

Sem Nacionalnog parka Đerdap (1974. godine proglašen je nacionalnim), ovde se nalaze i arheološki ostaci jedne od prvih evropskih civilizacija i vredni spomenici iz rimskog i srednjevekovnog doba. Sve to čini Đerdap idealnom vikend destinacijom, ali i mestom za višenedeljne boravke. Jer, Đerdap je veliki prostor da bi se mogao obići za samo jedan vikend…

Spomenik palim borcima 1912.-1918. I crkva Svetog Đorđa

Đerdapska klisura je najduža kompozitna klisura Evrope ( dugačka je 130 km). Dunav je moćna reka, koja na svom 2 850 kilometara dugom toku protiče kroz deset država, s tim što je upravo u Đerdapskoj klisuri najširi i najdublji, ali i najuži na svom čitavom toku!

Dunav kod Brze palanke

Kladovo na Dunavu, u srcu Đerdapa, grad je brodogradnje, dunavskih alasa i crnog kavijara, energetičara i turističkih radnika. Nedaleko od Kladova je HE Đerdap, koja je sa svojom prevodnicom posbna atrakcija, i s rumunske i naše strane. U gradu je uređena jedna od najlepših naših rečnih plaža, s dva hotela na obali velike reke, „Đerdap“ i „Aguastar Danube“. Tu je Muzej Đerdapa. Turisti koji ne rezervišu mesto u hotelima, najradije odlaze u seosko domaćinstvo “Dunavski Raj”, u selu Kostol, na samo dva km od Kladova.

Trajanov most, foto: TOO Kladovo

Uz selo je Trajanov most koji predstavlja posebnu atrakciju i sve do 16. veka bio je najveći na svetu dužine 1 200 metara. Od nekada ogromne građevine ostao je samo jedan stub, ali je samo saznanje da da je Trajan prvi uspeo da premosti Dunav u to vreme dovoljno je za svojevrstan doživljaj. Bio je to kameni most sa 20 stubova u vodi neverovatne visine od 150 rimskih stopa, bez temelјa (oko 45 m), sa rastojanjem izmеđu stubоvа od 170 rimskih stopa (oko 51 m). Kako je izgledao ovaj veličanstveni most poznato je i na osnovu relјefa sačuvanog na dve metope Trajanovog stuba, koji se, оd 113. gоdinе, nalazi na Trajanovom forumu, u Rimu. No,Trajanova tabla je mnogo očuvanija od mosta.

U Kladovu, na samoj obali Dunava, nalazi se tvrđava Fetislam, jedna od osmanlijskih tvrđava na Dunavu nastala na temeljima nekadašnjeg rimskog utvrđenja. Čine je dve fortifikacione celine, Veliko i Malo utvrđenje – Kastel. Nedaleko od grada je i staro rimsko utvrđenje Dijana.

Ulaz u tvrđavu Fetislam

Današnje Kladovo podignuto je na mestu nekadašnjeg praistorijskog naselja, a kasnije i antičkog utvrđenja Zanes. Na mestu Zanesa osniva se Novi grad, kojeg ruše Mađari 1502. godine. Međutim, samo 20 godina kasnije, po naredbi Sulejmana Veličanstvenog, komandant turkse vojske, Bali-beg diže tvrđavu Fethi Islam (Fetislam) za dalje ratovanje sa Ugarskom. Turci su dozidali i ostale delove tvrđave kako bi odbranili svoje položaje. Podizanjem Fetislama završena je turska odbrambena linija prema Ugarskoj koju su činile tvrđave Smederevo, Kulič, Ram, Golubac i Fetislam, što svedoči i sam naziv tvrđave Feht-ul-islam – Kapija Islama. Fetislam ima veliko istorijsko značenje i izuzetan potencijal, ali stanje u kojoj se ova tvrđava danas nalazi nije za pohvalu. Država Srbija i lokalna samouprava spremaju se da konačno urede ceo taj veličanstveni prostor.

Tabla na ulazu u Fetislam postavljena 2013. godine

Do vodopada Blederije, 15 km od grada, u ataru sela Reka, nije baš lako doći, ali vredi. Najpre morate krenuti od Kladova ka Brzoj Palanci. Na samom ulazu u Brzu nalazi se stidljivi znak da je vodopad na desnoj strani. Visok je sedam metara, voda pada u vidu široke zavese. Najbolje vreme za posetu su april i maj kada priroda buja i ceo kraj čini neverovatno zanosnim. Interesantno je i to da je ovuda prolazila prečica rimskog puta ka Dunavu dok Trajan nije probio put kroz Kazane.

Kladovska “Skadarlija” u jesen

Đerdap je idealan i za lovce i ribolovce. Zaljubljenike u prirodu, istoriju, arheologiju. Ovde se posebno uživa u vožnji turističkim „belim lađama“ po lepom, plavom Dunavu uz neizbežne riblje specijalitete i egzotična vlaška jela. Sve se zalije vinom iz ovdašnjih vinograda kojeg, s razlogom, nazvaše „Duša Dunava“.

Kladovska “Skadarlija” leti

-Turizam je naš strateški razvojni cilj. Lani smo imali 50.000 gostiju, ove godine biće ih dosta više. Etno – festival privukao je najviše turista i znatiželjnika iz Srbije i susedne Rumunije. Prošle godine HI „Đerdap“ posetilo je 13.000 ljudi, sada ih je toliko bilo do kraja jula. U ponudi su i obližnja manja mesta, Brza Palanka i Tekija. Interesovanje pobuđuje i Arheološki mjuzej, crkva Svetog Đorđa i pešačka zona, popularna „Skadarlija“. Broj gostiju stalno raste. Krenuli smo i sa biciklizmom, uređuje se Omladinsko naselje Karataš, sportska hala je izvanredna, rečni saobraćaj tek će da postane onaj stari. Rečju, Kladovo je grad otvorenog srca– uveren je Radisav Čučulanović, predsednik Opštine Kladovo.

Objavljeno u sklopu projekta „Profil i profit najuspešnijih kladovskih preduzetnika“ koji sufinansira opština Kladovo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije