Kladovo će biti domaćin manifestacije “Dan Zelenog pojasa”

Kladovo će narednih dana biti domaćin manifestacije “Dan Zelenog pojasa” kojim se obeležava dan kada je pokrenuta evropska inicijativa za zaštitu prostora koji se proteže duž bivše “gvozdene zavese”.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kao i Centar za kulturu Kladovo, biće domaćini za goste iz više od 9 zemalja širom Evrope, kaže Milan Ružić iz ove organizacije.

– Velika je čast da je Kladovo, koje se zahvaljujući nacionalnom parku “Đerdap”, našlo na prostoru Zelenog pojasa, izabrano za mesto gde će se obeležiti dan koji treba ponovo da ujedini Evropu u novoj misiji zaštite prirodnog i kulturnog nasleđa, ističe Ružić. Program su podržali Nemačka fondacija za životnu sredinu (DBU), Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ), Evropska asocijacija Zelenog pojasa i Fondacija “EuroNatur”.

– Imaćemo priliku da Srbiji i svetu prikažemo naš najbolji izvozni proizvod, a to je naše prirodno i kulturno nasleđe. Zato pozivamo sve da posete Kladovo i upoznaju se sa Zelenim pojasom, kaže Sandra Jovanović, organizatorka “Dana Zelenog pojasa”.

Program tokom 24. i 25. septembra, kada će se obeležiti “Dan Zelenog pojasa”, obilovaće sadržajima kao što je biciklistička tura i posmatranje ptica na ribnjaku “Mala Vrbica”, radionice za najmlađe, bogat kulturno-umetnički program u okviru koga će svi koji posete Kladovo imati priliku da uživaju u izložbi fotografija “Balkan Green Belt”, folklornim ansamblima iz Rumunije i Srbije, rukotvorinama i izvornim proizvodima tog dela Srbije.

 

Dobra “posledica” hladnog rata

Zbog višedecenijskog hladnog rata, na liniji razdvajanja Istočnog i Zapadnog bloka, stvorena je zelena zona u kojoj je bujala divlja priroda. Zeleni pojas dug 12.500 kilometara od Barencovog mora na rusko-norveškoj granici, preko Baltičke obale, srednje Evrope i Balkana, Jadranskog i Jonskog pa sve do Crnog mora, postao je utočište mnogobrojnim ugroženim divljim vrstama i očuvanim staništima.

 

 

Izvor: danas.rs

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije