KINEZI UPRAVLJAJU “BOROM”, SPASKOVSKI SAVETUJE ”AKO ZATREBA”

Beograd – Bor, S.M. – U današnjoj Politici (subota, 22. decembar) objavljen je opširan članak naslovljen “Kinezi vode RTB Bor, Spaskovski ih savetuje”, gde se naglašava izjava poznatog ekonomiste Ljubodraga Savića “ – “da će, utisak je, Kinezi uzeti celokupnu upravu bez ikakvog oslanjanja na naše ljude. Na sve ključne pozicije postavili su svoje menadžere”.

-Dosadašnji direktor Blagoje Spoaskovski biće tu još neko vreme ukoliko im bude potreban za rešavanje nekog problema jer je on deset godina vodio RTB. On će biti neko prrelazno rešenje i imaće ograničenu ulogu da pomogne oko nekih stvari ako zatreba. Ali, on neće imati nikakvu upravljačku ulogu, više će na osnovu dugogodišnjeg iskustva moći da pomogne nekim savetom – kazao je Savić koji “smatra da država neće imati šta da se meša i nikkave veze neće imati sa upravljanjem kompanijom. Ona, država, može da računa na dobit, ali tek za pet ili deset godina”.

Ovaj ekonomista veruje da novi gazda neće kroz tri godine otpuštati radnike jedino ako dostigne proizvodnju od 150.000 tona bakra (planira se, da podsetimo, 80.000 tona bakra za taj period).

Na drugoj strani, konsultant za strana ulganja, ekoniomista Mladen Kovačević  ne veruje da Kinezi nakon tri godine neće otpuštati radnike. Jer, ako njihova grupacija u devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, onda ih je 5.000 u borskom besenu – previše. On podseća da ugovor još nije poznat, pa se i ne zna šta je sve država dala…

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije