KINEZI U UTORAK PREUZIMAJU RTB BOR – KREĆEMO U NOVE RADNE POBEDE!

Beograd – Bor, S.M. – Više nema ni jedne dileme: moćna kineska kompanija “Ziđin” u utorak, 18. decembra, potpisivanjem svih neophodnih akata i osnivanjem Skupštine novog preduzeća, konačno preuzima RTB Bor sa 63 odsto vlasničkog kapitala. U sinoćnjem udarnom Dnevniku RTS-a o toj temi govorili su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i predstavnik Privredne komore Srbije ponavljajući uglavnom poznate informacije koje se zasnivaju na ”dobro urađenom poslu za Bor i Srbiju”. Ponovljeno je da će kineski partner uložiti 1,4 milijarde dolara (200 miliona je predviđeno za pokrivanje tekućih dugova) u nove rudnike i tehnički razvoj. Čim se obavi zvanična primopredaja “Ziđin” će u državnu kasu uplatiti i 350 miliona dolara. U rudarstvu se planira i površinska i podzemna eksploatacija. Zato je i razumljivo da niko od 5000 zaposlenih neće biti otpušten.

Takav projekat omogućava troduplo veću proizvodnju u naredne tri godine – 120.000 tona bakra,  s nastavkom intenzivnog razvoja, pa bi se RTB tako svrstao u najveće proizvođače bakra u Evropi.

Kompanija “Ziđin” je poznati svetski proizvođač bakra, zlata i još nekih metala iza koje stoji kineska država. Od značaja je i to što se uspešno posluje u devet zemalja u svetu.

Ministar Antić je ove podatke saopštavao i ranije, s tim što nikada nije spomenut ugovor i šta sve piše u tom najvaženijem dokuemntu. Ni sindikakti u RTB, niti bilo ko drugi, nije analitičnije postavljao pitanje privatizacije, odnosno prodaje borskog i srpskog kombinata bakra. Zato je i razumljivo što postoje razna nagađanja i sumnje, isto kao što je istina da će Kinezi početkom januara iduće godine preuzeti i vlasnički deo kanadskog  Nevsuna na lokaciji Čukaru Peki iznad Bora. Neosporno je da je reč o ogromnom poduhvatu i stvaranju svetske kompanije. Grad Bor biće opasan sa dva rudnika i u rukama stranog strateškog partnera – ili vlasnika, svejedno. To će aposlutno promeniti celokupnu dosadašnju privredu sliku i Bora i istočne Srbije. Sa promenama u privrednom razvoju  stvaraće se i drugačiji društevni ambijent. Ne treba sumnajti da će se kineski prijatelji ponašati društveno odgovorno, ali i neće dozvoliti bilo kakve nepoznanice u svom angažovanju na širem planu naše lokalne zajednice.

Ostaju, u ovom času, još neka nedorečena pšitanja: šta će sve od imovine i nepokretnosti izvan industrijskog kruga pripasti gradu Boru, a šta novim vlasnicima RTB. Jer, RTB je imao udela u gradnji mnogih objekata i bio je vlasnik i zemljišta i zgrada i u gradu i okolini, ali i izvan Bora, pa čak i Srbije. Čudno je da o tom gorućem interesu do sada javnost nije upoznata. O tome ko će i kako voditi novu kompaniju, to je stvar novog gazde i Upravnog odbora. Glavni naš čovek u rukovodstvu biće Jovica Radosavljević na mestu izvršnog direktorra. Predsednik kompanije je čovek iz Kine, što je sasvim razumljivo. Nagađanja gde će i kako biti “raspoređeno” dosadašnje rukovodstvo RTB,  nije na dnevnom redu. Imali su celu deceniju da pokažu šta i koliko znaju i mogu. I oni i država koja je čvrsto stajala iza njih. A to što će RTB najverovatnije promeniti i ime, nije ništa nepoznato i nesvakidašnje.

Danas je mnogo važnije – kako će se sprovesti organizacija rada u posve novoj firmi, i gde će se naći prekobrojni službernici i politički uhlabljeni kadrovi? Ako je tačna nezvanična informacija da RTB zapošljava čak 90 ekonomista, to je zaista vrh naracionalnosti, pogotovo što je bakar berzanska rtoba i ima svetski formiranu cenu. Tu je sigurno i ko zna kakvih još nepotrebnih ili prekobrojnih struka koje se ne mogu lako pomiriti sa neminovnim odlaskom u proizvodnju. Šta će još sve pronaći i videti novi šefovi u politički savršeno sagrađenoj državnoj firmi, teško je pretpostaviti. Treba verovati da dobri radnici i stručnjaci nemaju čega da se plaše, pa ni manjih plata od sadašnjih.

Šta preostaje? Od kuknjave da nije trebalo prodati nacionalni resurs, ili bar ne s većinskim vlansištvom, nema ni gram korisiti. Jer, od utorka, 18. decembra 2018, nakon 115 godina potojanja, Borski rudnik postaje – kineska kompanija. Zato je, čini se, najmudrije oberučke prihvatiti kineske drugove i krenuti u novo vreme – u nove radne pobede.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije