KINEZI PREUZIMAJU RTB BOR – SVE SE MENJA IZ KORENA!

Beograd – Bor, B.F.  – Kineska kompanija Zijin, prva po proizvodnji zlata, a druga bakra u svojoj zemlji, pobedila je na tenderu za strateško partnerstvo sa RTB Bor. Drugoplasirana ruska firma, Ju gold, ponudila je lošije uslove i jedino je to prevagnulo u odlučivanju vladine Komisije za RTB. Kinezi su se obavezali  na ukupne investicije od 1,46 milijadi dolara, otplatiće dug po UPPR-u od 200 miliona i uložiti u ekologiju 136 miliona dolara. Računa se na početnu, trogodišnju proizvodnju od 80.000 tona, a nakon šest godina na 120 do 150.000 tona bakra. Za uzvrat dobiće većinsko vlasništvo u RTB od 63 odsto. Rusi su nudili ukupne investicije od 836 miliona dolara za vlasništvo od 65 odsto.

-Logično smo se odlučili za povoljniju ponudu i tu nije bilo dileme – izjavio na današnjoj konferenciji za medije ministar rudasrtva i energetike, Aleksandar Antić.

Samo iz ovih podataka nedvosmisleno se može zaključiti – da će cela slika RTB biti promenjena, jer se, u prvom redu, još u startu planira gotovo dsvostruko veća proizvodnja bakra nego što je sada. Taj zamah iziskivaće korenite promene u radu i radnoj disciplini, celokupnoj organizaciji i efikasnosti novog menadžmenta. Kinezi će, nesumnjivo je, bez posebnog napora ispuniti obe najvažnije tenderske obaveze: investiraće po utvrđenoj dinamici 350 miliona dolara i zadržaće svih 5 000 zaposlenih. Da će biti racionalizacije u svim segmentima rada i poslovanja, biće još kako, da će se krajnje domaćinski ponašati – hoće zasigurno, da neće biti bahaćenja i površnosti s politizacijom svega i svačega – neće svih sto odsto. Do potpisivanja ugovora (druga polovina septembra) nije preostalo puno vremena, ali jeste, koliko se može predvideti, nezavršenih obaveza prevashodno po pitanju imovinsko-pravnih odnosa. Čisto sumnjamo da će Kinezi platiti jedino dug od 200 miliona po UPPR-u, jer kreditno zaduživanje ne verujemo da nije izostalo ni do današnjeg dana. Spas je, ukoliko Kinezi ne prihvate neke nove, nepoznate “prečice”, u državi Srbiji koja je ionako zalegla iza raznih dubioza ko zna koliko puta. I ne samo kad su pare bile glavni problem!

Novi gazda, gotovo je sigurno, neće daleko odmaći od recepta primenjenog u Smederevu. Mi detalje ne znamo, a i kako bi kad je, ruku na srce, zaista malo informacija iz te mnogoljudne “radne sredine”. Kinezi, očigledno je, rade po svojim pravilima i merilima koja nisu ni blizu naših i zato su, priznali ili ne, neuporedivo uspešniji. Mi tako da radimo i poslujemo, ne da nismo znali, nego nismo hteli. Ne radnička klasa, pa i krajnje ispolitizovani menadžment, već vlast u Beogradu, i politička i ona koja slovi da je narodna. Pa i ova istorisjka prektretnica u razvoju giganta starog 115 godina nije došla “s neba”, nego – iz Beograda. Malo od bivših, malo više, čini se, od aktuelnih vlasti. Ipak, ukoliko s novim gazdom budu procvetali Bor i istočna Srbija, kako se ovih dana najavljuje na političkim skupovima, onda svaka čast i svaka sreća kreatorima ovakvog ozdravljenja kombinata bakra. Ako se zastane ili krene po lošem, recimo – i ne daj Bože – znatnije padne cena bakra na svetskoj berzi, nikom neće biti lako. Postoji i treća konstatacija: da se moglo više i bolje (izuzimajući mogućnost oslanjanja na profesionalne i stručne domaće snage), ne bi, ne tako davno, Aleksandar Vučić izjavio: “Klečaću i preklinjati kineskog predsednika da preuzmu RTB Bor”. Verujemo da je Vučić odlično znao zašto je tako, mimo svake uobičajenosti i diplomatskih pravila, reagovao i, čak najiskrenije, posegao za krajnjim adutima. Jer, sem Kineza, verujemo i Rusa, ko bi ga drugi u ovom stravičnom svetu beskorpuloznog biznisa i prljave politike uopšte i saslušao. I konačno: kad se bolje razmisli – kako smo se nadali, super smo se udali!

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije