KINEZI GRADE NOVU, KOMPLETNU METALURGIJU U BORU – ŠTA JE SA NAŠIM PROJEKTOM NOVE TOPIONICE?

Bor, S.M. – Vest da će kineski strateški partner, Zijin, u Boru početi da gradi kompletno novu metalurgiju u nekadašnjem RTB-u Bor (topionica i elektroliza bakra, Fabrika sumporne kiseline i Fabrika otpadnih voda), trebalo bi da nas obraduje više nego kada smo, pod rukovodstvom ondašnjeg ministra ekonomije Mlađana Dinkića, 2010. godine potpisali ugovor o gradnji projekta “Nova topionica”. Bila je to rekonstrukcija Topionice bakra i Fabrike sumorne kiseline koja je kasnila više od dve godine i koja je puštena u rad 2015. Koštala je državu Srbiju zvanično 350, a upućeni stručnjaci veruju da je taj iznos veći od 400 miliona evra. Institut za rudarstvo i metalurgiju iz Bora još tada je upozoravao da najsavremenija, australijska tehnologija (primenjuje se u Bugarskoj) staje najviše do 120 miliona evra, s tim što bi kapacitet topljenja mogao da bude fleksibilan, znači i veći od 80.000, čak preko 100.000 tona godišnje prerade. Kinezi sada, za komletnu metalurgiju sa svim ekološkim parametrima, planiraju da izdvoje duplo manje para – 200 miliona evra. Usput, ovaj, kineski projekat, bio bi završen i za dvostruko kraće vreme – oko dve, možda, veruju stručnjaci, i dve i po godine.

I još jedna nevesela zanimjivost: u naš projekat “Nova topionica” u Boru ovdašnji Institut za rudarstvo i metalurgiju nije bio uključen ni jedan jedini sekund, sadašnji, kineski projekat, vezan je za naš, borski i državni institut. Najzad, gde je danas Mlađan Dinkić da objasni ove činjenice? On se tada, 2010. i kasnije, za sve pitao, a pripomagali su i u ministarstvima rudarstva i privrede.

Ovo je toliko ozbiljno pitanje da nikad nije kasno da se ponovo pokrene. Jer, potrošeno je brdo para za malu korist (iako se radilo s gubicima, najmanje dve godine bilo je čisto nebo nad Borom), posebno što je gotovo izvesno da su naši stručnjaci mogli da sačuvaju i osposobe RTB. To je i onda i danas jasno i tu nema polemike i politizacije.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije