KINEZI DANAS ZVANIČNO PREUZELI RTB, ZVAĆE SE ZIĐIN BOR COPPER

Stariji potpredsednik i izvršni direktor kineske kompanije Ziđin majning grup i srpski ministar rudarstva i metalurgije Aleksandar Antić danas su u Beogradu potpisali ugovor o zvaničnom preuzimanju RTB-a. Kineski partneri su, kako je ranije i dogovoreno, odmah uplatili 350 miliona dolara na ime obavezne investicije.

Firma će se ubuduće zvati Ziđin Bor copper doo, s tim  što će se kasnije pridodati i reč Srbija.

Ziđin se obavezao da sačuva 5.000 radnih mesta i da investira dodatnih 200 miliona dolara za rešavanje dugova, čije je pokrivanje predvidjeno UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije).
Investicijama je predvidjeno da 320 miliona dolara bude uloženo u rudnik Cerovo i njegovo otvaranje.
Kineski partner ima i ambiciozan plan za Topionicu, koja ima kapacitet proizvodnje 80.000 tona, a trenutno proizvodi oko 43.000 tona.
Plan kineskog strateškog partnera je da za tri godine radi punim kapacitetom od 80.000 tona, a posle šest godina poslovanja da proizvodi izmedju 120.000 i 150.000 tona.
Ziđin se obavezao da će u ekologiju i rešavanje ekoloških problema uložiti 136 miliona dolara.
Kompanija Ziđin u devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. mestu liste najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.
Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.
Ugovor je potpisan u prisustvu ambasadora Kine u Srbiji Li Mančanga , državnog sekretara Ministarstva privrede Miluna Trivunca, kao i novog generalnog direktora kompanije u Boru Long Jia.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije