KAPITALNI PROJEKTI – RUDNICI, FABRIKE, PUTEVI, VODOVODI, BOLNICA …

Autor: D. Filipović

Da će Bor, već ove, 2020, a posebno naredne dve godine, s pravom nositi etiketu “Jača strana Srbije” svedoče već spremni kapitalni projekti i studije kompanije Ziđin, kao i Grada Bora uz podršku države Srbije, evropskih razvojnih fondova, Evropske i Svetske banke, MMF-a i donatora. Zato je, prvo na Gradskom veću, a potom i na Skupštini Grada 9. marta, prihvaćen Plan kapitalnih investicija Grada Bora. U početku ovog dokumenta je pismo građanima gradonačelnika Aleksandra Milikića u kojem se, pored ostalog, naglašava:

-Reč je o projektima iz oblasti privrede, infrastrukture, zaštite životne sredine, obrazovanja, kulture, zdravstva, sporta i rekreacije. Zbog značaja za život građana i velikih novčanih vrednosti smatramo ih kapitalnim i pridajemo im poosebnu pažnju. Ovde je i Plan kapitalnih investicija  2020 – 2022. godina koje će se finansirati iz lokalnog budžeta i ostalih izvora. Ceo posao biće transparentan i u dogvoru sa građanima.

U prvom planu su investicije i projekti kompanije Serbia Zijin Bor Copper doo i Zijin Rakita. Krajem februara Ziđin je zvanično objavio idejno rešenje Projekta za povećanje kapaciteta topioničkog bakra. Predviđeno je da se sa sadašnjih projektovanih oko 80.000 tona godišnje proizvodnja poveća na 150.000 tona sa dodatnom  mogućnošću na 200.000 tona katodnog bakra. Ostaviće se i prostor da se premaši i granica od 200.000 tona u budućnosti. Trenutna rekostrukcija omogućiće uvećanje kapaciteta, ali i unapređenje zastarele tehnologije i stepena zaštite životne sredine. To podrazumeva  izgradnju novih pogona elektrolize i sumporne kiseline, rekostrukciju topionice, izgradnju Fabrike otpoadnih voda i ostalih pomoćnih i neophodnih objekata.

U otvaranje rudnika Čukaru Peki u startu je uloženo 500 miliona dolara, dok će Ziđin u bivši RTB sa Majdanpekom investirati milijardu i 260 miliona dolara. Samo u 2020. godini ukupna ulaganja kineske kompanije iznosiće 800 miliona dolara. Projekti vezani za RTB, prema ranijim izjavama zvaničnika, trebalo bi da se završe najkasnije za dve godine, dok je početak proizvodnje u rudokopu Čukaru Peki planiran za sredinu iduće, 2021. godine.

-Najhitnije biće prošireni kapaciteti Velikog Krivelja i Majdanpeka i započeti radovi na otvaranju “Cerova 2”. Tu je i priprema za otkrivanje bogatog rudnog ležišta “Borska reka” u području rudnika “Jama” na 450 metara dubine. Institut za rudarstvo i metalurgiju iz Bora započeo je izradu glavnog rudarskog projekta bogatog podzemnog ležišta „Borska reka“. Iz Čukaru Peki, u prvoj fazi, dobiće se milion tona bakra i 70 tona zlata. Za 400 miliona dolara od američkog Friporta otkuplejna su prava za eksploataciju i Donje zone u kojoj se procenjuju rezerve bakra od 5 miliona tona i 150 tona zlata. Toliku proizvodnju, primera radi, imao je RTB Bor u 115 godina postojanja i rada – saopšteno je početkom ove godine.

I izjava ministra rudarstva Aleksandra Antića od 3. marta ove godine na ministarskoj konferenciji u Torontu vezana je za ove investicije i projektne planove u predstojeće tri godine. On je rekao “da je Srbija narednih godina vodeća zemlja u regionu po investicijama u rudarstvu od 3 milijarde dolara. Ovde je, pre svega, u pitanju modernizacija rudnika u Boru, otvranje rudnika Čukaru Peki i rudnika “Jadar” kod Loznice”.

Na drugoj strani, Planom kapitalnih investicija Grada Bora ove i naredne dve godie, između ostalog, biće potpuno rekonstruisan i adaptiran objekat bolnice (početak radova u septembru ove godine, investicija oko 10 miliona evra), započeće izrada projektne dokumentacije, studija i idejnih rešenja ili gradnje dve topalne na biomasu i solarnu energiju, Fabrike otpadnih voda u slivu Borske reke, gradske putne obilzanice, vetroparka na Crnom vrhu, rekonstrukcija vodovodnog sistema, te gradnja vodovodnih mreža u nekoliko sela, prenstveno u Zlotu, Gornjanu, Metovnici i Bučju, seoskih puteva i gradskih ulica, akva parka, fudbalskog stadiona. Značajni su  i radovi u Sportskom centru na bazenima i u halama, kao i izgradnja savremenog strelišta (projekat je pri kraju, završetak radova za godinu dana), vodosnabdevanja i kanalizacije na Borskom jezeru, adaptacije i obnove obejkata Predškolske ustanove “Bambi”, rekonstrukcija škoslkih zgrada u četiti osnovne i srednjoj Elektromašinskoj školi. Posebno su vredni projekti u oblasti socijalne politike, gde je Bor, zajedno sa još četiri opštine i grada u Srbiji, najviše napredovao. Očekuje se i brzo otvaranje prvog evropskog vrtića u NGC-u i uređenje Stola i Savače, kao i konačno rešavanje sudbine “Kapije Bora” koja će za neki dan otići na licitaciju. Njaviše intersovanja za ovaj velelepni objekat pokazuje rudarska kompanija Zijin Rakita.

-Bor će naredne dve do tri godine više nego udvostručiti svoj budžet, sa sadašnje tri moguće je da se uveća i na osam, devet milijardi dinara. Očekujemo da će snažnije punjenje budžeta krenuti otvranjem rudnika Čukaru Peki, a to je za jedno godinu dana. Zato blagovremeno spremamo najvažnije projekte, prevashodno u oblasti infrastrukture. To će značiti, sigurno je, i bolji život za sve naše građane. Računamo i na nultu ili minimalnu nezaposlenost –  izjavio je nedavno gradonačelnik Aleksandar Milikić.

 

KREĆE I “NOVO CEROVO”

Rudari kompanije Zijin Copper Bor počeli su, 9. marta, skidanje raskrivke u Rudniku bakra “Novo Cerovo”  čiji je godišnji kapacitet 2,5 miliona tona rude. Vek eksploatacije procenjuje se na sedam godina. Zaposlenje je dobilo 200 radnika. Prvi bakar iz novog rudnika očekujue se već početkom juna ove godine.

 

AUTOMATIZACIJA U VODOSISTEMU

Kako je, sredinom marta, izjavio direktor Kancelarije Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima, Marko Blagojević, Bor je među 27 opština i gradova koji će ove godine dobiti novac za unapređenje sistema vodosnabdevanja. Reč je o kapitalnom projektu zamene dotrajalih azbestnih cevi i o uvođenju automatizacije koja omogućuje da se u realnom vremenu prati funkcionisanje sistema. Na taj način smanjio bi se gubitak vode u mreži koji sada iznosi 60 do 70 odsto. Ova infromacija potvrđena je i u rukovodstvu Grada Bora.

 

Ovaj članak je objavljen u sklopu projekta „Bor – jača strana Srbije” i sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije