KAPETANE, KUDA PLOVI TEKIJANKINA „BELA LAĐA“…

Nedeljna vožnja izletničkim brodićem  lepim, plavim Dunavom u režiji trgovinskog lanca „Tekijanka“ (6. septembar) ostaće u sećanju svih 40 Borana koji su imali priliku i da se upoznaju sa prelaskom preko đerdapske prevodnice na rumunskoj strani. Bio je to doživljaj za sve izletnike. Zato će ovo druženje i provod svima ostati u lepom sećanju, jer je lagana i duga plovidba moćnom rekom „začinjena“ ručkom na palubi „Đerdapa“ i zanimljivim infromacijama turističkog vodiča. I neposredni razgovori sa kapetanom broda, Jovanom Pufićem jedna je od dragih uspomena sa „srpskog mora“ i jedine „bele lađe“, teške 163 tone, na ovom prostoru Dunava.

-„Jedan od „Tekijankinih“ objekata je „na terenu“ Mesne zajednice „Mladost“, gde ova poznata  firma ima super merket koji dobro radi i na njihovo i naše i zadoovljstvo. Želeli su da nam se oduže za saradnju i, eto, oberučke smo prihvatili vožnju Dunavom i prolazak kroz đerdapsku prevodnicu. Za mnoge je to bio poseban doživljaj. Bilo je i lepog vremena i jake kiše na reci, ali ukuipan utisak je izvandredan. Trebalo je da ovaj izlet na Dunavu bude samo za građane iz naše mesne zajednice, ali smo se odlučili na solidarnost i pozovali aktiviste iz ostalih delova grada. „Tekijanka“ je zaista uvek uz nas. Za novogodišnje praznike obezbeđuju deci bogate paketiće, priteknu i za slavu Mesne zajednice, poklonili su četiri aparata za merenje pritiska, često ima snižanja cena pojedinih artikala, prvenstveno prehrambrene robe. Za nas to puno znači i mi smo zahvalni – kaže Dragoljub Jović, predsednik MZ „Mladost“ i vođa puta naglašavajući da je i Opština Bor „izašla u susret“ prevozom sa dva minibusa.

Vojka Jojić, dugogodišnji direktor u RTB-u Bor, danas penzioner, imala je smao reči hvale za „putovanje“ širokim i mirnim Dunavom, posebno za prelazak preko rumunske prevodnice na hidroelektarni „Đardap 1“ (naša prevodnica bila je u remontu).

-Nismo daleko od Kladova, Tekije i Dunava a, verujte, 90 odsto Borana nije „prelazilo“ preko prevodnice i divilo se ovakvom gigantu svetskih razmera. Prolazeći brodom kroz prevodnicu bili smo 34 metara ispod površine Dunava. To se ne događa svaki dan. I naše društvo bilo je kako treba, prohladno vreme u predvečerje omelo je da se sa domaćinima iz „Tekijanke“ na povratku nađemo u hotelu „Đerdap“, ali ukupan utisak je vrlo dobar. I pljusak u dva, tri navrata s gustom maglom na sredini Dunava za sve nas je bilo nešto novo i iznenađujuće – kaže Jojićka.

Dok je vodič objašnjavao istorijske istine o Dunavu u ovom delu Srbije, o čuvenom „Kazanu“, Trajanovom mostu, spomenicima kulture u Kladovu i okolini, o lepotama celog Podunavlja od Beograda i Golupca do Kladova i Crnog mora, kapetan Pufić, gladeći gustu i belu bradu, razgovarao je sa Ljubišom Repedžićem…

-Ovaj momak, gospodine, to je moj unuk, ima 19 godina i sturdiura elektroniku u Nišu. Celo leto je sa mnom na brodu, krstarimo do Donjeg Milanovca, Beograda, Brze Palanke, do rumunskog Šamija, do Tekije svakodnenvo… Uz mene je zavoleo veliku reku. A ja, ja sam ceo život na Dunavu. Otkako sam 1971. godine kročio na ovu hladnu, pokatak i brzu, veliku vodu, ne mrdam, stalno sam tu. Uzeo me Dunav pod svoje…

-Kažeš, ceo radni vek si na Dunavu – pita Ljubiša.

-I kao dete nisam odlazio sa ovih obala. Rođen sam u Kostolu, tu kraj Kladova. Dunav sam prošpartao od Švarcvalda do Crnog mora, znam svaki delić, poznajem svaki sprud, kamen. I oči da mi zavežete mogu da plovim. Ne odvajam se, čini mi se, od ove drage reke ni u snu. Kući kad stignem malo popričam sa suprugom i opet u – čamac. Lovim ribu, plivam, istražujem. Neopisiva je to ljubav.

-Koliko ste, kapetane, dugo na ovom brodu, sa turisitma?

-U ovoj firmi radim 11 godina. Ukupno na brodu-restoranu – 36 celih godina. Ostaću ko zna dokle. Za kapetana na Dunavu nema penzije. Milo mi je i što gazda Žika i njegova dva sina rade u „Tekijanki“ s puno volje i elana. Vredni su i pošteni. Pomažu narod, znaju sa ljudima, unapređuju posao. Kupili su ovaj brodić i hotel od nekadašnjeg „Derdap-turista“ . Imao je januara 2003. pozamašnu havariju, potopila ga oluja. Nakon dve godine je popravljen. Pokatkad je i bespotrebno stajao. Sad je opet „skockan“ i luduje Dunavom. Od početka maja do danas prosečno svakog dana imali  smo goste. Kapacitet je 150 putnika. Plovili smo kao nekad. Juče je gazda Žika ugostio svoje poslovne prijatelje ovde, na palubi. „Šetali“ smo Dunavom, uživali. Iako sam hiljadama puta prešao istim putem, istom vodom, uvek iznova doživljavam Duznav i njegove obale, ćud i snagu, dubine i odsjaje. Ranije sam radio u Jugoslovenskom rečnom brodarstvu u Beogradu, bilo je nezaboravno. Ipak, u Kladovu, kod kuće je najlepše.

Dok je kiša dobovala po krovu već legendarnog broda „Đardap“, Dragoljub Jović, vođa puta simpatične ekspedicije iz Bora, zahvalio se domaćinima:

-Jeste „Tekijanka“ najbolja porodična kupovina, ali je i najbolja turistička ponuda u našoj istočnoj Srbiji. Kapetanu Jovanu i ostalima iz posade želim  mirno „dunavsko more“ i hiljade turista iz celog sveta…

Kasnije saznajemo da je za turiste prosek krstarenja Jovanove „bele lađe“ Dunavom 90 minuita. Gosti iz Bora krstarili su od Tekije, Đardapa i Kladova – puna četiri sata.


NAJVEĆI USPEH – HILJADE KUPACA

Davne 1990. godine, 25. februara, u srcu Đerdapske klisure, u varošici Tekija, Živojin Bolbotinović osniva trgovinsku radnju sa samo dva zaposlena. Mala prodavnica vremenom prerasta u vodeći trgovinski lanac u opštini Kladovo. Danas ovaj sistem čine različite delatnosti: trgovina, kao osnovna delatnost, ugostiteljstvo, kao nadogradnja i turizam, čime Kladovo, posle dugog niza godina, ponovo postaje važno ime na turističkoj mapi. „Tekijanka“ je i članica DTL-a – Domaći trgovački lanac koji je asocijacija domaćih maloprodajnih lanaca osnovana početkom 2011. godine i objedinjuje 14 trgovačkih preduzeća sa preko 550 maloprodajnih objekata na celoj teritoriji Republike Srbije.

Trgovina – “Tekijanka”, Nova tržnica u Boru

„Tekijanka“ 2011. izlazi iz okvira kladovske opštine i otvara objekat na Radujevačkom putu u Negotinu. Nakon dve godine otvara se još jedan objekat u samom centru Negotina i jedan u Majdanpeku. U februaru 2015. godine kompanija proslavlja četvrt veka postojanja i – uspeh u poslovanju. Otvorena su i dva supermarketa u Boru i još dva Majdanpeku. Dnevno se pređe više od 1.500 kilometara, sarađuje se sa više od 200 dobavljača, a prvi rezultat je – više od 10.000 zadovoljnih kupaca.

Danas, posle 27 godina, „Tekijanka“ zapošljava preko 400 radnika u više od 20 maloprodajnih objekata u sve četiri opštine Borskog okruga i ugostiteljskom kompleksu “Tekijanka plus”.

-Privatizacijom i renoviranjem hotela “Đerdap” i konstantnim povećanjem broja ostvarenih pansiona svake sezone, “Tekijanka” je najzaslužnija što se Kladovo, za samo pet godina, visoko pozicioniralo na mapi poslovnog turizma Srbije, zaključuje se na zvaničnoj prezentaciji DTL-a.

Turizam – Hotel “Đerdap” u Kladovu

LIDER U TIMOČKOJ KAJINI

Na proslsavi 27. rođendana, 25. februara ove godine, istaknuto je da 21 maloproprodajni objekat u četiri opštine Borskog okruga, ugostiteljski kompleks “Tekijanka plus” i hotel “Đerdap” predstavljaju snažan zamajac za nove poduhvate.

Ugostiteljstvo – “Tekijanka plus” u Kladovu

-Za sve ove godine kompanija se razvila u lidera na tržištu Timočke krajine bazirajući svoje poslovanje na čvrstim porodičnim vrednostima, očuvanju tradicije, poverenja i humanosti. A tako će biti i ubuduće, obećao je vlasnik kompanije Živojin Bolbotinović.


„TEKIJANKA“ I U KNJAŽEVCU

Porodična trgovina „Tekijanka“ iz Kladova otvoriće, najkasnije za mesec dana, dva prodajna objekta u centru Knjaževca.

Za posao u “Tekijanki“ prijavilo se oko 250 Knjaževčana. Stručna komisija odabraće najbolje.

 

Objavljeno u sklopu projekta „Profil i profit najuspešnijih kladovskih preduzetnika“ koji sufinansira opština Kladovo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije