KANAĐANI SVE BLIŽI OTVARANJU RUDNIKA ZLATA NA CRNOM VRHU

Bor, S.M. – Kanadska kompanija “Dandi – plemeniti metali” nastavlja istraživanja i izradu preliminarne studije izvodljivosti na lokaciji Korkan za otvaranje rudnika zlata na Crnom vrhu, u ataru opštine Žagubica, pišu “Večernje novosti” a danas prenosi više elektronskih medija. Prema dosadašnjim  istraživanjima, kako se navodi, vrednost ležišta Korkan procenjuje se na 4 milijarde dolara. Ovde je reč od oko 90 tona zlata, što je blizu polovine ukupne proizvodnje u 115 godina postojanja RTB-a Bor. Samo na jednoj lokaciji Korkana  pronađene su rezerve od 50 miliona tona rude sa prosečnim sadržajem zlata 1,32 grama po toni (rentabilnost se procenjuje sa 0,4 grama zlata po toni rude).

Kanađani su još 2006. godine dobili koncesiju na 30 godina od naše Vlade. Dobijene su tri lokacije (jedna je Korkan) na Crnom vrhu na ukupnoj površini od 150 kvadratnih kilometara. Već u prvoj godini u geološka istraživanja uloženo je 15 miliona dolara. U medijima se, potom, pojavljuje infomracija da je Dandi 2012. godine ulažio 25 miliona dolara u istražne radove, najviše u ataru Žagubice. Javnost se upoznaje i sa ostalim stavkama iz ugovora, po kojima će Kanađni, nakon istraživanja, krenuti u otvaranje rudnika zlata sa investicijom od 500 do 800 miliona dolara. Predviđeno je i zapošljavanje 1 000 radnika.

U Dandijevom saopštenju za loklane medije, naglašava se da su “istraživanja na Crnom vrhu započeta godinu dana ranije i da je za to vreme, na 43 bušotine, pronađeno najmanje 2,34 grama  zlata po toni rude (analizirana su samo bogata nalazišta). Najsiromašnija ruda ima 0,84,  a najbogatija 9,5 grama u toni rude.

U januaru ove godine naši mediji objavili su da su Dandijeva ispitivanja pokazala da na tri crnovrške lokacije ima 72 tone zlata i da je u dosadašnja istraživanja uloženo 100 miliona dolara.

Prelistavajući dokumantaciju pronašli smo da je prva obimna i skupa geološka istraživanja na Crnom vrhu Vlada SFRJ finansirala sa (sadašnjih) 30 miliona dolara u periodu 1959. do 1966. godine. Pronađene su rezerve bakra i ostalih plemenitih metala u vrendosti od 20 milijardi dolara. Rezultati su direktno stigli kod Tita, Kardelja i Rankovića, a oni su, iz strateških razloga, ceo materijal zaključali u kasu. Godine 1980. stručnjaci RTB-a Bor ponovo istražuju područje Crnog vrha i bliže okoline Bora u potrazi za bakrom i zlatom, ali dolazi do neželjenih navodnih krađa dokumentacije iz tadašnjeg Instituta za bakar i – ceo trud pada u vodu. Ipak, dolaze Kanađani pre nekoliko godina i nailaze, u području Čukaru Peki, iznad Bora, na rezerve od čak 15 miliona tona bakra i oko 400 tona zlata. To ogromno bogatstvo danas pripada preduzimljvoj kineskoj državnoj kompaniji Zijin koja je već počela sa otvaranjem rudnika. Na drugoj strani, na Crnom vrhu, eto, trebalo je da prođe blizu pola veka i da se neko nađe i ponovo započne obimna i savremena istraživanja na već poznatim lokalitetima. Pretpostavlja se da ni kanadski Dandi, koji je teškom mukom na tenderu dobio koncesiona prava, ne saopštava konačne rezultate iz poznatih razloga, kao i da se isti posao, uz investiranja britanskih, američkih, kanadskih, japanskih i australijskih firmi, intenzivno obavlja i na još nekim lokacijama u okolini Bora, Boljevca i Majdanepka, gotovo je izvesno da ovaj kraj Srbije – leži na zlatu, bakru i još nekim plemeniutim metalima.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije