JOVANOVIĆI IZ ROGLJEVA – KUĆA ZDRAVOG VINA ZA FRANCUZE

Dobrila Filipović

Kada je još 2009. Ljuba Radosavljević, čuveni vinar, zlatar i sakupljač starina, podjednako meštanin Rogljeva i Negotina, u svoje pivnice uveo internet – bila je to mala velika revolucija. U drvene i kamene vekovne podrume pune vina i – tišine, patine od burnih vremena, stigao je ceo svet “na dlanu”. Od tih dana i obeležavanja tri decenije Udruženja numizmatičara Negotina do danas dosta toga se promenilo: rogljevske pivnice postale su poznate širom planete, turistički poslenici rado preporučuju Rogljevo i dolaze u ovaj kutak nedirnute prirode i iskonske lepote, održava se svake godine, početkom septembra, “Rogljevska berba grožđa”, stižu biciklsti, i ne samo oni, i iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, čak i Amerike. U poslednje vreme dunavska biciklistička tura je nazobilazna i za ovaj kraj, pa i domaćistvo Gorice i Gorana Jovanovića.

Gosti podruma Jovanović

-Javio se baš jutros gost iz Belgije. Biciklom, zajedno sa kolegama, obilazi Evropu, pa je, zahvaljujući internetu, čuo i za rogljevske pivnice. Javio se sa graničnog prelaza Mokranje. Dočekećemo ga kao i svakog turistu ili namernika. Naše domaćinstvo može da primi na konak šestoro ljudi, za 30 gostiju ima mesta u pivnici, za degustaciju vina uvek se nađe prostora i – vremena. Ovde smo nas dvoje uglavnom vikendom. Radim u školi u Negotinu, ali sa suprugom stižemo da dočekamo i ispratimo svakoga. I svekrva pomogne koliko može. Puno je posla, najviše u vinogradu – priča Gorica, vredna i predana domaćica koja je ovog, 8. septembra, na tradicionalnoj “rogljevskoj berbi” bila i vrstan ugostitelj.

Očuvana je tradicija

Nekada je Rogljevo imalo 300, danas 150 pivnica. Stanoja Žikić pivnica, vidi se, potiče iz 1851, tako piše iznad glomaznih ulaznih vrata. Malo podalje je, u jednoj od 15 ulica, ogromno vinsko bure sa naslikanim legendarnim junakom Hajduk Veljkom Petrovićem koje je, nakon jednovekovnog služenja vinu, danas postalo najatraktivnija – soba za noćenje. Nekada se na pivnicama rađalo, venčavalo i svadbovalo, slavilo, zavetovalo. Postojala je prodavnica, mesara, kafana. Po pedantnim turskim propisima, Rogljevo je 1.491. imalo 58 kuća, više nego danas. Ostali su najverniji u rodni kraj, u vinograde i vino. Ostalo je i neizbežnih, Bogom datih, 300 sunačanih dana i s podnebljem za uzgajanje vinove loze kakvo se samo ovde u celoj Evropi može susresti. To i čuvene vinopije, Francuzi, dobro znaju.

-Uzgajamo 6.000 čokota na 2 hektara. Najviše je autohtonih sorti. Imamo game, prokupac, šardone, rajinski rizling… Najviše, 85 odsto proizvodnje grožđa prodajemo na poznato tržište – u Francusku. To je ekološki čista proizvodnja i zato je kupac siguran. Samo nekoliko kuća iz Rogljeva i Smedovca primenjuje najčistiju obradu i zaštitu vinograda bez trunke herbicida. Ja  ostavljam malo tog grožđa za moje potrebe, za moje goste, ostalo sve šaljemo u izvoz, prave se najbolja vina koja Francuzi, jednim delom, otpremaju daleko u svet – zaokružuje priču Goran.

Kantarion, orahovača, džem, slatko, liker

Jovanovići su se pročuli sa ekološkim grožđem i vinom, ali i po – gostoprimstvu koje je, prema njihovom ubeđenju, najefikasnija reklama. Internet je, vele, savrmeno čudo u svetu komunikacija. Ipaka, lepa i neposredna reč “zlatna vrata otvara”. I dobordošlica uz domaće specijalitete, zdrava i tradicionalna vina i jela, nezaboravni izleti u okolinu, prirodne čari na dohvat ruke, odlazak u istorijski i stari grad Negotin udaljen od Rogljeva samo 18 kilometara – preporuka je koja se ne odbija.

Deviza Jovanovića nije samo “dođite nam opet”, nego – “dođite nam uvek”. Doživljaj na čuvenim i vremešnim rogljevskim pivnicama je – neponovljiv.

 

PRIVATAN BIZNIS – NEZAOBILAZAN OSLONAC RAZVOJA NEGOTINA

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije