“IZLAZAK” : DROGA JE VELIKI PROBLEM U BORSKOM OKRUGU!

Bor, S.M. – U Boru je juče, u organizaciji Udruženja “Izlazak”, održan zapažen skup posvećen borbi protiv droga i trogodišnjem projektu “Biram Oporavak” koji se realizuje do kraja ove godine u Srbiji, BiH i Crnoj Gori u partnerstvu sa Svetskom Federacijom poritv droga (WFAD). U radu skupa su, sem predstavnika Udruženja “Izlazak”,  učestvovali i  predstavnici Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Srbije, Borskog Upravnog okruga, Centra za socijalni rad, Udruženja “Kokoro” Bor, tužilaštva, policije, zdravstvenih ustanova i nevaladinih organizacija iz Bora, Majdanpeka, Negotina i Kladova.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, pozdravljajući skup rekao je da je u pitanju “velika tema i da Grad Bor preduzima niz mera u reševanju ovog problema, ali i prihvata obavezu da se svim  snagama uključi u odlučnu bitku protiv kriminala i korupcije”.

Aleksandar Žugić, čelnik Udruženja “Izlazak”, naglasio je da je u celoj Srbiji, sem Novog Sada i Beograda, nedovoljno informacija o efektima preduzetnih mera u borbi protiv opijata koji se opasno približavaju i uzrastu osnovne škole. Nedovoljno je i stručnog istraživačkog rada, pa tako danas možemo da saopštimo podatke od pre tri godine iz pojedinih zdarvstvenih ustanova za lečenje od uzimanja droga. Tako, po jednom istraživanju, borski kraj zauzima vodeću, neslavnu poziciju.

Predstavnici policije iz sve četiri opštine istakli su da vode mukotrpnu borbu protiv narkomanije i da imaju rezultate, posebno u preventivnom delovanju. Ipak, problem je toliko izražen da je neophodna šira i efikasnija društvena akcija. Jer, kako je rekla i Mila Milivojević, reč je o sistemskom problemu.Ona je podsetila da po istzraživanjima iz 2016. godine 23,4 odsto mladih (starijih od deset godina) koristi marihuanu, a 3,4 odsto heroin. Bilo bi dobro, čulo se, da je danas bolja situacija, ali, varovatno, nije.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije