IZGRADNJA NOVOG RUDNIKA BAKRA I ZLATA U BORU KREĆE 2020. ZAPOSLENJE ZA 900 RADNIKA!

Beograd, S.M. – Gradnja rudnika bakra i zlata Čukaru Peki u blizini Bora započeće za nešto više od godinu dana, 2020, a okončaće se za dve do dve i po godine, 2022. Do 2022. godine investiraće se 590, a kasnije, do kraja eksploatacije, do 2037, još 457 miliona dolara – istaknuto je na 8. Međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji.

-Naša kompanija zaposliće u novom rudniku oko 600 stalnih i 300 radnika podizvođača – izjavio je projektni menadžer kompanije Rakita exploration, Veljko Ćulafić dodajući da su istraživanja na lokaciji Čukaru Peki počela 2012. godine, da je februara ove godine dobijena dozvola za eksploataciju, a započeti su i poslovi na studiji predizvodljivosti i analizi donjih zona rudnih ležišta. U geološka istraživanja do sada je uloženo više od 60 miliona dolara, dok je samo ove godine izbušeno 24.000 metara kubnih zemlje.

Nesumnjivo je da će, putem poreza i rudne takse, od budućeg rudnika bakra i zlata u Boru značajnu korist imati i budžeti Srbijie i lokalne samouprave.

 

Na fotografiji: Gradnja rudničkog niskopa između sela Metovnica i Brestovac

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije