IVANJDANSKI SABOR „RGOTINA 2017“ – ČUVAR SRPSKOG BRATSTVA I KUMSTVA

Zaječar, S.M. – U porti crkve u Rgotini okupilo se celo selo sa gostima iz okolnih mesta, kao i folklorne grupe iz Zvezdana, Sikola, Zlota, Vražogrnca, rumunskog gradića Svinjice, vekovima naseljenog Srbima i domaćina – da u tročasovnom programu obeleže šesto saboravanje i ispoštuju Dan ustanka naroda Srbije, 7. juli i veliki pravoslavni praznik Ivanjdan, zaštitnika kumstva i pobratimstva. Na velikoj bini, ukrašenoj ivanjdanskim cvećem i najlepšim vencima ispletenim nežnim devojačkim i čvrstim momačkim rukama, u ambijentu raznobojnih narodnih nošnji, pesme i svirke od Dunava do Timoka i Homolja, prikazano je umeće od najmlađih do najstarijih žitelja istoka Srbije. Publiku je posebno oduševila folklorna grupa Srba iz Rumunije koji predano, s generacije na generaciju, neguju srspku kulturu i običaje. Nakon defilea centrom Rgotine, oko 150 učesnika programa, ispred crkvenog zdanja, zaigralo je zajedničko kolo bratstva i drugarstva. Rgotina je juče i posebno sinoć, tokom svetkovine mladosti i folklornog nastupa, bila stecište izvornog i narodnog stvaralaštva, nepresušni čuvar tradicije vrednih domaćina, slavnih srpskih predaka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najlepše vence isplele su Rgoćanke Marija Milovanović i Anđela Tamburić i Vražogrnčanin Milun Tomić. Lepotica Ivanjdanskog sabora je Dragana Bibesković iz rumunskih Svinjica, mis fotogeničnosti je Mina Mitrović i mis šarma Ana Spasić, obe iz Rgotine.

Venac i cveće na spomenik borcima NOR-a i ruskom majoru Tkačenku položile su delegacije boračkih organizacija Rgotine i Zajerčara. Dragoljub Nikolić, predsednik SUBNOR – a Grada Zaječara rekao je – da je Rgotina selo revolucionara, ponositih, hrabrih boraca i slobodara časno palih za otadžbinu u svim oslobodilačkim ratovima.

Ivanjdanskom saboru „Rgotina 2017“ prisustvovali su i kulturni poslenici Zaječara, SPC, TV ekipe RTS-a, predsednik Skupštine i zamenik gradonačelnika Zaječara, Stefan Zankov i Marina Milić. Na saborovanje stigli su i gosti iz susednih Bugarske i Rumunije, Zaječara, Bora, Negotina, Beograda, Niša, Novog Sada. Prof.dr Bora Dačić došao je u rodno selo ček iz dalekog Novog Zelenda. Najmanje  2000 građana spontano je aplaudiralo igračima, pevačima i instrumentalistima koji su u Domu kulture nastavili nezaboravno druženje.

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije