Hor “Korikos“ iz Njujorka, pobednik Natpevavanja horova na 54. „Mokranjčevim danima“

Američki hor “Korikos“ iz Njujorka ubedljivi je pobednik tradicionalnog Natpevavanja horova na 54. „Mokranjčevim danima“ u Negotinu,tradicionalnoj sedmodnevnoj muzičkoj svetkovini, koja je u subotu popodne svečano otvorena u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće.Na svečanosti otvaranja, uz učešće šest horova Natpevavanja i horova iz Negotina(izveli su Šestu Mokraljčevu rukovet), tradicionalnu besedu o Mokranjcu imao je naš popularni dirigent Bojan Suđić. Festival je, zanimljivim govorenjem o njegovom značaju i značaju umetničkih dometa više srpskih kompozitora 19. i 20. veka u svtskim okvirima, proglasio otvorenim srpski ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.
Tradicionalno Natpevavanje horova, u dobro popunjenom velikom negotinskom Domu kulture, otvorio je holandski hor „Devana“ iz Amaterdama (dirigovala Julija Šćepanović), a zatim su se publici predstavili i hor KUD-a „Stanko Dragojević“ iz Podgorice (dirigent Ilija Dapčević) Mešoviti hor „Vardar“ iz Skoplja (mr Jasmina Đorđeska), hor „Abrašević“ iz Valjeva (Dragan Vasiljević), Američki hor „Korikos“ iz Njujorka (Alek Galambos) i Kamrni hor „Lavirint“ iz Zaječara (dirigent dr Željka Aleksić). Stručni žiri obavestio je publiku da su svi horovi pokazali visok umetnički nivo (svima su dodeljene i diplome za razne vidove umetničkih domašaja), a posebno je, kao najubedljiviji izdvojen hor visokih američkih profesionalaca „Korikos“ iz Njujorka. Vrhunsko pojanje 26 američkih virtuoza i publika je posle proglašenja pobednika, pozdravila dugotrajnim aplauzom. Kao ovogodišnji pobednici, Amerikanci će iduće godine, na 55. „Mokranjčevim danima“, imati celovečernji koncert. Negotinci se unapred raduju.
Besedeći nadahuto o Mokranjcu, dirigent Bojan Suđić se upitao šta to ovog velikana toliko velikim i njegovo delo toliko živim i posle 105. godina od njegove smrti.

Dirigent maestro Bojan Suđić besedio o Mokranjcu

Odgovorio je:
-Kroz Mokranjca i Stankovića narod pamti i proslavlja sopstveni duh, tradiciju, istoriju, talenat, suze i preobražaj. Svaka pesma od neznanog narodnog autora, filtrirana i brušena nebrojem pevačima i pojcima, kroz Mokranjca je dobila svoj okvir i novo ruho, u temperovanom sistemu i maestralnoj harmonizaciji. Mokranjac je svestan da se naša muzička tradicija često ne može rešiti durom i molom, razmišlja o starim odnosno o grčkim tonskim rodovima, ali je rešen da svetu, odnosno Evropi, predstavi formoranu „ muzikalnu gramatiku po kojoj naš narod peva i svira“, sve u težnjni utemeljenja srpske umetničke muzike kao dostojnog predstavnika srpske kulture, ravnopravne u društvu ostalih evrpskih naroda.
Juče su, drugog dana festivala, muzičari i posetioci Negotina, najveći deo dana proveli u selu Mokranju, rodnom selu Mokranjčevih predaka. U umetničkom programu u ovom selu učestvovali su i Ansambl narodnih igara i pesama „Vlastimir Pavlović Carevac“ iz Velikog Gradišta i Kamrni mešovoti hor Muzičke škola „Mokranjac“ iz Beograda. Istog dana, celovečernji program u Domu kulture u Negotinu bio je posvećen obeležavanju desete godišnjice smrti kompozitora Konstantina Babića, jednog od osnivača „Mokranjčevih dana“.

 

S. Todorović

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije