Histeroskop stiže u Zaječar

Humanitarni “Fond Željko Vasić” i fondacija “Iskorak” sakupili su 588.000 dinara za nabavku histeroskopa – modernog ginekološkog aparata koji će biti uručen Zdravstvenom centru u Zaječaru.

HUMANITARNI “Fond Željko Vasić” i fondacija “Iskorak” sakupili su 588.000 dinara za nabavku histeroskopa – modernog ginekološkog aparata koji će biti uručen Zdravstvenom centru u Zaječaru u ponedeljak, 5. septembra. Tom prilikom predstavnicima medija obratiće se Dejan Perić, direktor “Iskoraka”, pop pevač Željko Vasić i doktor Zoran Roško, načelnik službe ginekologije i akušerstva ZCZ.

Histeroskop postavlja dijagnozu maligniteta materice i steriliteta.

histeroskop

U našoj zemlji svake godine od raka grlića materice umre 500, a oboli 1.250 žena, po čemu smo na drugom mestu u Evropi. Prema podacima Registra za Rak, Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, svakog dana u Srbiji najmanje jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice.

Bolest najčešće pogađa žene od 40 do 59 godina starosti, a veliki broj njih prvi put se obrati lekaru tek kada je bolest uzela maha i kada je izlečenje izuzetno teško.

U Timočkoj Krajini, regionu koji je vodeći po broju žena obolelih od raka grlića materice, nijedna zdravstvena ustanova nije posedovala ovaj aparat, tako da su pacijentkinje bile primorane da putuju u udaljene kliničke centre.

 

Izvor: novosti.rs

Foto: rzg.pl/

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije