GRUPA PEVAČA IZ BUGARSKOG MAKREŠA ULEPŠALA “IVANJDANSKI SABOR” U RGOTINI

Rgotina, S.M.– Ženska grupa starijih pevača iz prijateljskog Makreša u Bugarskoj izvela je nekoliko starih pesama iz svog kraja i – pobrala simpatije više od 2.000 posetilaca na sinoćnom 8. “Ivanjdanskom saboru” u Rgotini. Tako je ova, sve značajnija kulturna manifestacija dobila međunarodni značaj i uvrstila se u jednu od najbolje organizovanih i najpopularnijih u istočnoj Srbiji. Iako je jaka kiša omela deo programa, bilo je zadovoljstvo, sem bugarskih izvanrednih amatera, pozdraviti i folklorne ansamble, instrumentaliste i solo pevače domaćina, Oštrelja, Zlota, Zvezdana, Velikog Izvora, Sikola i Dubočana.

I ovog puta defile učesnika centrom sela i u crkvenom dvorištu oduševio je publiku svih uzrasta – u zajedničkom kolu, u šarenillu zastava, nošnji, nacionalnih obeležja, našli su se i meštani Rgotine, mesta gde se folklor neguje više od vek i po. Na sceni su najviše simpatija gledališta zaslužili mališani dečjeg anasmbla iz Rgotine koji su i uveče, u Domu kulture, pokazali vedar duh i lepotu igre.

Najlpše vence od poljskog cveća isplele su devojčice iz Zlota (prva i druga nagrada) i Rgotine (treća nagrada). Zaslužnima za organizovanje “Ivanjdanskog sabora” podeljene su zahvalnice.

Predstavnici Grada Zaječara, pokrovitelja manifestacije, podsetili su na brigu lokalne samouprave da se u svakom selu dešavaju kvalitetni kulturni programi, i da će se ovakva politika nastaviti i narednih godina.

Predstavnici boračkih organizacija i Mesne zajednice sela i najmlađi đaci položili su vence i cveće na spomenike palim borcima iz Prvog i Drugog svetskog rata i na spomenik ruskom oficiru sećajući se na 7. juli, Dan ustanka naroda Srbije.

-Najvažnije je da ne stajemo i da imamo snage i za ovakve velike projekte koji ne bi mogli da se organizuju bez svestrane podrške Grada i celog sela. Naš zadatak je da se sa resornim ministarstvom i Gradom Zaječarom dođe do rešenja za renoviranje, pa i kompletniju rekostrukciju zgrade Doma kulture. Možda su sazreli i uslovi da se, bar u većim selima, postave direktori domova kulture koji bi brinuli ne samo o kulturno-umetničkim društvima nego i o celokupnom kulturnom, prosvetnom i zadrugarskom životu.Tako je bilo nekada, posle šezdesetih i sedmdesetih godina u celoj Srbiji i tada su naša sela, uz razvijeno zadrugarstvo, školstvo i komunalije, bila privlačna i za mlade. Rgotina je sa svoja dva jezera, kulturnom i privrednom tradicijom i blizinom velikih gradova, u prvom planu za brži napredak u svakom pogledu. Jer, to su uslovi da, ne samo sadašnjih 1.100, nego i dvosruko, pa i trostruko više ljudi – kao nekada –  ovde dostojanstveno živi i radi  – rekao je predsednik Organizacionog odbora “Ivanjdanskog sabora” i odbornik u Skupštini Grada Zaječara, Slobodan Perčić naglašavajući da je posebno važno da  konačno reši status zadružnih domova koji su, kao u Rgotini, građeni između dva rata za “ugled i ponos naraštajima”, a danas su, manje-više, prepušteni sudbini.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije