GRAĐANI U ZAJEČARU “IZGLASALI” 44 KAPITALNE INVESTICIJE, U BORU JE SVE DRUGAČIJE!

Zaječar-Bor, S.M. – Gradska vlast u Zaječaru je demokratski “propitala” građane šta im nedostaje u gradu na Timoku, ili  – koje su im najneophodnije kapitalne investicije. To je urađeno jednostavno – pitanje je postavljeno na zvanični gradski sajt, a narod je predlagao ne žaleći ni vreme ni trud.  Kad se i oni, građani o nečemu tako važnom i životnom pitaju, pa i red je da se potrude. “Izglasali” su, ni manje ni više, 44 predloga i, mirne duše – svaka im je na mestu. U informacijama u medijima, sem nabrajanja, nismo videli ništa drugo konkretnije. Na primer, da li će se i kada, na osnovu tih, zaista kvalitetnih predloga, krenuti i u osmišljavanje i realizaciju projekata uz poznate izvore finansiranja. A glasalo se za  nove puteve u selima i ulice u gradu, za izgradnju bulevara Zorana Đinđića, za još jedan most preko Timoka, za novi gradski stadion sa atletskom stazom, uređenje gradskog groblja, rekosntrukciju vodovodne mreže, popravke i dogradnje u školama, uređenje Gamzigradske banje i korita oba Timoka, kao i dela Kraljevice, rekonstrukciju Fabrike vode i obnovu Doma zdravlja i bolnice…

U susednom gradu u Timočkoj Krajini, Boru, nema, bar zasad, ovako smišljenih i otvorenih “razgovora sa narodom” o najvažnijim temama za budućnost grada od kojih zavisi hoće li se nastvaviti “bežanje” lokalnog stanovništva u inostranstvo i put Beograda, Niša, Novog Sada. Desilo se, pred usvajanje ovogodišnjeg budžeta, da gradonačelnik obiđe gotovo sva sela sa saradnicima i čuje glas naroda. I to je bio pomak u poređenju sa ranijom praksom kada se sve, ili gotovo sve, završavalo u najužem krugu partije na vlasti. Tako se, pred usvajanje lokalnog budžeta za 2019. godinu, saznalo da će se, od kapitalnih investicija, najpre graditi Fabrika otpadnih voda, pa rekonstrukcija bolnice i vodovodne mreže, delom i dotrajale toplifikacije, nastaviće se sa ulaganjem u putnu mrežu, turisitčke kapacitete, školstvo, sport i fizičku kulturu. Nažalost, čini se da je ponovo, još dok je novi budžet bio u fazi nacrta, došlo do partijske intervencije rukovođene interesima i zamislima nekolicine ljudi.

Zaječarci su, bez po muke, ceo taj “razgovor sa narodom” o najvažnijoj temi za život grada, učinili i efikasno i krajnje transparentno. Da li je i to samo spisak lepih želja ili će se, uz mišljenje struke, početi konkretnije da sprovodi preko potrebno, videće se, dobrim delom, već do kraja ove i početkom iduće godine. U Boru se, izvesno je, i da ima takvih “anketa” teže dolazi do demokratičnijeg pristupa rešavanju gorućih problema. Jer, na jednoj strani su kadrovi SNS-a skoncentrisani u bivšem RTB-u i po javnom sektoru, dok je na drugoj uže gradsko rukovodstvo koje, čini se, nema kapacitete da se obuhvatnije i slobodnije uključi u projekte od životnog interesa. Ove dve struje iznikle iz SNS miljea ne mogu da dođu do zajedničkog interesa i cilja, i to je aposlutno vidljivo iz svih mogućih pravaca. Iz beogradske matice odlučivanja prave se da ništa ne primećuju i ne čuju, i tako Bor, bez ikakve potrebe, zaostaje. Kada se samo naglasi višegodišnji javni dug od oko tri milijarde i bespotrebno otpisanih 1,44 milijarde dinara RTB-u, bespotrebni su ostali dokazi.

Dolazak Aleksandra Vučića 8. marta u Bor trebalo bi da razjasni sve nedoumice i neprijatnosti među lokalnim naprednjacima, mada, sudeći po dosadašnjoj prakci, ni to nije garancija. Ima tu, iz današnje perspektive, bar jedna pozitivna mogućnost: pred narodom i TV auditorijumom videće se ko je prvom čoveku partije u zemlji najbliži skutu i ruci. I hoće li se nešto menjati, kad  je Grad u pitanju, ili će sve ostati po starom, znamo kakvom, sistemu i redosledu.

U svakom slučaju, Bor nije zaslužio ovakav, nedorečen i smutan tretman, ma od koga dolazio na vlasti. Pa i prvog čoveka u državi!

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije