GRAĐANI KRIVELJA UPUTILI SEDAM ZAHTEVA KOMBINATU BAKRA I VLADI SRBIJE

Bor, S.M. – Na današnjem mirnom protestu 150 do 200 građana sela Krivelj ispred generalne direkcije “Serbia Zijin Bor Copper” u Boru, nakon uvodnih reči predsednice i potpredsednika MZ Krivelj, dr Snežane Živković i Dragoslava Nikolića, istaknuto je da nije reč o političkom skupu nego o egzistencijalnim i istorijski nasleđenim problemima građana Krivelja. Pročitano je, potom, sedam zahteva upućenih kompaniji Zijin i Vladi Srbije.

Prvi zahtev je adresiran na Vladu “da se sve finansijske obaveze prema meštanima Krivelja, stvorene ranije (i nisu nasleđe Zijina), namire u roku od 30 dana. Zahtev je i da se u tom periodu regulišu i sve pripadajuće obaveze preuzete osnivanjem nove kompanije, kako finansijske tako i imovinsko-pravne.

Drugi zahtev je aktivno učešće kriveljske lokalne zajednice u predlaganju i definiciji sudbonosnih rešenja za meštane u oblasti zaštite životne sredine, onako kako je definisano Arhuskom konvencijom čiji je potpisnik i naša država.

Treće, da se u budućem Prostornom planu područja posebne namene nađu sva prava građana Krivelja koja su priznata važećim Planom, koji je na snazi do 2021. godine.

Četvrto, zahtev je upućen institucijama Republike Srbije i kompaniji Zijin, a ogleda se u “iznalaženju opšteprihvatljive cene nekretnina u fazi eksporprijacije”.

Peti zahtev je da Zijin, u roku od mesec dana, omogući uvid u primopredaju dokumentacije koju je RTB Bor oficijelno dostavio toj kompaniji, a tiče se obaveza i odnosa prema lokalnoj zajednici Krivelj.

Šesto, da Zijin najkasnije za mesec dana dostavi podatke o tzv. “nultom”, odnosno zatečenom stanju životne sredine, pre svega o kvalitetu svih voda, zemljišta, vazduha pod uticajem prašine i nitratnih gasova, uključujući i stanje objekata u bližem i daljem okruženju rudnika “Veliki Krivelj” i “Cerovo”. Isto tako, da se sveukupno i dosledno uspostavi monitoring tih hazarda, ali i da se aktivira monitoring potresa kod miniranja koji RTB još nije stavio u funkciju u organizacijskom i kadrovski kompetentnom smislu.

Na kraju se zahteva – da se prezentacija predviđenog načina rešavanja navedenih problema u domenu Republike Srbije i Zijin kompanije održi najkasnije do 15. juna na Zboru građana Krivelja.

Kako saznajemo, o svim ovim pitanjima bilo je, pre tri dana, reči i na sastanku u Ministarstvu rudarstva i energetike kod ministra Aleksandra Antića. Tom razgovoru prisustvovao je i gradonačelnik Bora Aleksnadar Milikić koji nam je danas rekao da postoji veliko razumevanje za probleme Kriveljana i da će se svi nesporazumi i teškoće rešavati u najboljoj mogućoj atmosferi.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije