GOSPODINE, RAJAC JE TAMO GDE JE RAJ ZEMALJSKI …

Dobrila Filipović- Domaćin Zoran Milenović kaže da mu dugogodišnji rad u Radio- televiziji Zaječar i te kako pomaže u – seoskom turizmu. Zoran je “ušao” u svet turizma, i to seoskog, pre ravno deceniju.

U tome mu pomaže supruga Emina, koja je, iako gradsko dete, za sve ovo vreme dobro ovladala veštinama prave seoske domaćice. Njene pite sa koprivama, blitvom, mladim tikvicama i ostale đakonije u slast konzumiraju gosti iz celog sveta. Mnoge gošće rado uzimaju Eminine kulinsrske recepte. Ponesu i vredno iskustvo iz doma Milenovića, iz tog već nadaleko čuvenog “malog zemaljskog raja”. Ovo dvoje vrednih domaćina iz vinozovnog Rajca kod Negotina, na krajnjem istoku Srbije, posvetilo se selu, turizmu, čuvanju tradicije i kulture zavičaja svojih predaka.

Još pre nego što je u njihovu ,,Vilu Milenović” kročio prvi gost, Zoran i Emina rešili su da će kafu obavezno služiti sa ratlukom i hladnom vodom sa obližnjeg kladenca.Toga se i danas drže. I, kako u glas rekoše, nema gosta kome taj “rajačko-istočnjački komplet” ne prija.

-Nije bilo lako ostaviti posao TV voditelja i novinara. Ta kafica, koju sam svakodnevno gustirao u studiju Radio Zaječara, nešto je čega ću se sećati do kraja života – kaže Zoran. – Nažalost, posle 18 lepih, nezaboravnih godina u toj medijskoj kući, usledila je privatizacija. Naravno, neuspešna. Moralo se dalje. Tako sam napustio nešto o čemu sam maštao celog života. Nešto veliko i časno što sam nasledio od oca Desimira, novinara – reportera kultne “Ilustrovane Politike”. Moj život se preko noći sasvim promenio. Sreća u nesreći je bila je ta što sam imao dedovinu u selu. Priznajem, bilo je vraški teško jer je seoski turizam u to vreme bio nedovoljno poznat u celoj Srbiji – prebira uspomene “glava kuće”, Zoran.

I, eto, već je prošlo deset godina kako se “njih dvoje” uspešno bave posve novim “zanatom”, još nedovoljno razvijenim na istoku Srbije. Najviše im pomažu preporuke gostiju, neizbežni boking i sajt preznetacija. (www.rajackepivnice.com).

A Rajac i vekovne Rajačke pivnice nalaze se između Zaječara i Negotina. Zbog lošeg puta malo je teže do njih doći. I pored nezadovoljavajuće infrastrukture pivnice obilaze znatiželjni turisti iz svih krajeva naše zemlje i celog sveta. Pored ovih blizu 250 kamenih podruma koji datiraju još s početka XIX veka, potpuno nestvarno deluje i staro groblje (XVI-XIX vek). Spomenici su podignuti od kamena peščara. To je onaj isti kamen od koga su izgrađene pivnice, crkva, temelji kuća, česme.

,,Vila Milenović” odaje utisak da je delo nekadašnjih vrednih domaćina, predaka Zorana Milenovića. Velika kuća (iz 1935. godine) sa stepeništima koja do vrata vode sa obe strane i stubovima koji je čine tako dostojanstvenom. Mnogi bi rekli da je to gradska kuća. Kućerak i nekadašnji ekonomski deo ili koš mesto su za predah, sedenje i ćaskanje. Tu je i kutak preuređen za doručak, po potrebi i ručak ili večeru putnicima iz daleka, koji obavezno probaju neki od specijaliteta ovog kraja. Na posluženju su, kako je i red, i domaće rakije i vina.Vila je prpeuna starina, a posebno je vredna zbirka oko 200 preslica iz svih krajeva Srbije.

-Kad besedimo o vinu, rajačke pivnice se mogu pohvaliti izuzetnim belim i crvenim ili kako u ovom kraju kažu – crnim vinima.Većina gostiju kaže da “rajačkom crnom” po kvalitetu retko koje vino može prići. Uostalom, proverite i sad i kad god navratite usput. Iskreno, teško je da će vam Rajac i rajačke pivnice biti usput. Ako ste se ozbiljno nameračili na ovaj put vina, videćete i neobične lepote ovog kraja. A vino i vinogradi, vekovne pivnice i gostoljubivost na svakom koraku, to ja naš ponos – govore, s puno radosti, naši domaćini preporučivši, ni manje ni više, vožnju traktorom Zoranovog dede Vladimira, mašine stare ” a tako malde” 40 godina. Pažnju privlači i osnovna škola, privatni muzej sa predmetima iz rimskog perioda i kasnije, kuće u starom srpskom stilu iz 18. veka, druženje sa vinogradarima kakav je dr Pera Paunković, lekar specijalista i narodni učitelj zdravlja, vinar, pripovedač, publicista. Kada smo ga pre neku godinu, u njegovoj vremešnoj pivnici, pitali kako bi namerniku objasnio gde je Rajac, odgvorio je “iz prve”:

-Gopodine, Rajac je tamo gde je raj zemaljski… i pridodao: da nije tako, zar bih ja decenijama skoro svako jutro, i leti i zimi, vozom iz Zaječara dolazio u ovo “malo mesto”?

A Rajačke pivnice su bile i ostale mistične. Posebno noću kada ovlada tišina, a kamene podrume na brežuljku iznad sela prekriju najsjajnije zvezde padalice i večernji poj ptica.

-Čarobno je ovo mesto. Volimo ga iz srca i duše. Ima neke simbolike u imenu Rajac – Raj. Meštani još vele da je Rajac i – Centar vasione – kaže ljubazna i gospodski otmena Zaječarka iz Rajca, Emina, verna druga Zorana Milenovića.

 

 

PRIVATAN BIZNIS – NEZAOBILAZAN OSLONAC RAZVOJA NEGOTINA

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije