Godišnjica smrti dr Milovanovića kome je Bor zahvalan

Bor, S.M. – Dr Dragoljuba Milovanovića ubili su fašistički okupatori 23. septembra 1941. godine, oko 22 sata, ispred današnje generalne direkcije bivšeg RTB-a Bor i prva je žrtva Drugog svetskog rata u Boru. Njegov leš je ceo dan stajao na obližnjoj ulici kako bi se građani zastrašili. Sahranjen je krišom na Starom groblju. Njegova porodica iz Francuske svake godine dolazi i obilazi njegov grob.
Dr Milovanović rođen je u Pranjanima, u Čačku je završio osnovnu školu, a potom je sa 1.300 đaka kaplara prošao albansku golgotu, pregrmeo Solunski front i nakon oslobođenja poslat u Francusku na doškolovavanje. Tamo je, u Francuskoj, završio Medicinski fakultet, a potom se vratio da leči i pomaže narod u okolini Čačka. Godine 1937. sa porodicom dolazi u Bor.

Godine 1941. je mobilisan i oteran u zarobljeništvo odakle beži i vraća se u Bor gde nastavlja s lečenjem naroda u gradu i posebno okolnim selima. Jedan od kolega izdaje ga Gestapou zbog krađe lekova koje je delio siromašnim građanima. Ubijen je bez oklevanja.

Njegov humani rad posebno je bio zapažen u OŠ “Kralj Aleksandar Karađorđević”, gde je osnovao besplatnu đačku kuhinju. Mnogo je doprineo i kao predsednik Crvenog krsta u Boru. Začudo, Crveni krst još ni jedanput nije se setio svog predsednika u najtežim godinama. Zato su borski SUBNOR i Savez potomaka starih srpskih ratnika pre petnaestak godina postavili spomen ploču dr Milovanoviću na zgradu direkcije RTB-a. I ulica u blizini direkcije nosi njegovo ime.

Na naslovnoj fotografiji: Ulica dr Milovanovića u Boru

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije