,,Florentinski šešir” pozorišta ,,Boško Buha” sutra u Boru

Ustanova ,,Centar za kulturu grada Bora” organizuje pozorišnu predstavu ,,Florentinski šešir” pozorišta ,,Boško Buha” iz Beograda u sredu,  8. maja u sali Muzičke škole u 20 sati. U predstavi igra više od 30 glumaca.

Cena ulaznice je 800,00 dinara. Informacije na telefon: 030/424-546; 030/458-546; 064/861-97-48. Prodaja ulaznica od 6. maja u Centru za kulturu od 8 do 14 sati. 8. maja će biti celodnevna prodaja od 8 do 20 sati.

Igraju: Dejan Lutkić, Goran Jevtić, Zoran Cvijanović, Vladan Dujović,  Dragoljub Denda, Uroš Jovčić, Aleksandar Radojičić / Milan Marić, Nenad Nenadović,  Miloš Vlalukin, Teodora Ristovski, Lena Bogdanović, Katarina Gojković, Jelena Trkulja, Ivana Lokner, Saša Nićiforović, Đorđe Kreća / Arsenije Tubić….

O predstavi

Vodvilj je nastao kao kovanica reči voix de ville ili na srpski jezik prevedeno, glas grada. Za taj tipično gradski žanr vezujemo tipične francuske stvari kao što su šampanjac, ljubavni trougao, ljubavnika u ormanu, salone sa više vrata, kuplete….

Francuska krajem devetnaestog veka, kada nastaje ovaj Labišev komad, liči na današnju Srbiju kada su u pitanju podele u društvu. Jak je otpor sela prema gradu i prepoznaje se nešto što mi danas zovemo prvom i drugom Srbijom. U Francuskoj postoji dakle zaoštrena podela između građana, seljaka sa dodatkom trećeg staleža, aristokrata, obeznađenih padom drugog Francuskog carstva i ponovnim obnavljanjem Republike posle pada Napoleona III. Sva je ta tri sveta Labiš povezao jednim jedinim šeširom koji postaje paradigma ludosti društva u dekadenciji. Ovaj komad se u originalu zove “ Italijanski slamnati šešir” i igra se već više od veka. Rene Kler je snimio svoj čuveni istoimeni film po ovom komadu, insceniran je trenutno u Kini, Hrvatskoj, Izraelu, Americi, Italiji a naposletku, naravno i u Francuskoj. Svako je dodao ponešto od svoga mentaliteta, a ja se nadam da će ova beogradska potera za šeširom opravdati razlog zbog koga se ovaj komad toliko dugo nalazi na pozornicama širom sveta.

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije