FIRULOV NEGOTIN ILI SA ISTOKA SUNCE

Bor, S.M. – U galeriji borskog Muzeja rudarstva i metalurgije traje izložba slika slikara i pesnika, Dragoljuba Firulovića Firula iz Negotina, umetnika i intelektualca, učenika čuvenog zemljaka mu Radislava Trkulje. Ova originalna postavka 19 dela nazvana “I kamen i zvuk” pobudila je veću pažnju nego što je bilo ko očekivao. Upoznajemo, bar delićem, umetnika. Do sada je imao 20 samostalnih izložbi i više učestvovanja u likovnim kolonijama u Srbiji i inostranstvu. Objavio je četiri knjige, neke su prevedene na rumunski. Bavi se i muzikom. Sa trubačem Miletom Paunovićem izdao je disk “Sa istoka sunce” inspirisan izvornim motivima Negotinske i Timočke krajine. Sa pijanistom Bojanom Čukićem izvodi narodne pesme u originalnim džez aranžmanima. Dobitnik je nagrade Akademije Ivo Andrić, Majske nagrade Negotina, Međunarodne nagrade Nikita Stanesku (Rumunija).

U predgovoru kataloga borske izložbe, Slobodan Ristović, pod naslovom “Gleđ kamene paučine”, o Firulu umetniku i svestranom stvaraocu, velikanu Negotina i Krajine, između drugog, piše:

“Dragoljub Firulović nije što i slikari iz Ljiga, Tamnave, Vlasenice ili ispod Lovćena… Oni koji poznaju ovog slikara, pesnika, mesečara – nebeskog lađara, rudara iz dunavskih virova, upoznali su, na borskoj izložbi, i više od svega toga. Ovde međ ramovima… boravi vreme. Deo tih vremenskih snurišta protiče i lebdi Negotinom, i otiče, otiče…A noć, ko noć, i mesec ko mesec, i vino ko vino, peva…peva…”

Izložbena postavka poverena je Novici Stankoviću Lukinom.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije