Filmski festival ,,Slobodna Zona“ i u Boru. Ulaz slobodan!

Filmski festival ,,Slobodna Zona“ ponovo kreće na svoju turneju po gradovima u Srbiji.

Pet najboljih filmova sa 13. festivalskog programa, održanog od 1. do 6. novembra 2017. u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, biće prikazani i u ostalim gradovima Srbije, u saradnji sa lokalnim nevladinim organizacijama i kulturnim centrima.

Ustanova ,,Cnetar za kulturu opštine Bor” organizuje i ove godine u bioskopu ,,Zvezda” filmski festival ,,Slobodna zona” od 11. do 15. juna 2018. godine. Ulaz je slobodan.

Predvodnik ovogodišnjeg izbora je dokumentarni film „Dan oslobođenja“, koji prikazuje čuveni kontroverzni nastup rok grupe Laibach u Severnoj Koreji, poslednjoj komunističkoj “diktaturi” sveta.

Zatim sledi film koji je postao hit evropskih festivala 2017. i koji je na „Slobodnoj Zoni“ osvojio Nagradu publike, dokumentarni film „Čavela“ o ljubavnici Fride Kalo i večitoj inspiraciji Pedra Almodovara, koji je na Berlinalu zapamćen po višeminutnim ovacijama posle filma.

Treći film koji će biti prikazan na turneji „Slobodne Zone“ je igrani film „Ćambra“ koji je na Festivalu u Kanu osvojio Europa Cinemas Label Award. Ovaj uzbudljivi film prati 14-godišnjaka koji živi u maloj romskoj zajednici i čija avantura počinje nakon što mu brat nestane.

Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda i igrani film „Crveni pas: pravi plavi“ o prijateljstvu i avanturi dečaka i jednog olinjalog psa koji postaje australijska legenda.

Peti film biće dokumentarac „500 godina“ koji prikazuje epsku priču koja je dovela Gvatemalu do odlučujuće tačke u njenoj istoriji. Film je rađen iz perspektive većinske starosedelačke populacije Maja prikazujući teškoće s kojima se borba za pravdu suočava.

Ovi filmovi na repertoaru bioskopa ,,Zvezda”:

•             11. juna – dokumentarni  film ,,Dan oslobođenja” u 18 sati

•             12. juna – dokumentarni  film ,,Čavela” u 18 sati

•             13. juna – igrani  film ,,Ćambra” u 18 sati

•             14. juna – igrani  film ,,Crveni pas:pravi plavi” u 18 sati

•             15. juna – dokumentarni  film ,,500 godina” u 18 sati

 

 

Foto: Promo

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije