FAKULTET U DEJANOVOM PLASTENIKU

Jelena Kalinović, nezaposleni diplomirani agronom, najbolji uzgajivač zelene salate u dolini Timoka

Kada je pre pet godina završila srednju Poljoprivrednu školu u Bukovu, a potom uspešno i na vreme (prošle godine) okončala i studije na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, lepa Zaječarka, Jelena Kalinović nije verovala da će postati najvredniji uzgajivač zelene salate u dolini Timoka.Nije joj nikad palo na um da će se o njenu salatu otimati na borskoj Zelenoj pijaci.

-Od detinjstva volela sam prirodu, biljke najviše. Zato sam i odabrala agronomski poziv. Završila sam ratarstvo, jer nije bilo odseka za povrtarstvo. Ne smeta, učim uz rad. Upisala sam u Prokuplju specijalističke studije, odsek zaštite bilja. Trebaće mi i to znanje za moje biljke pod plastenikom-priča ljupka povrtarka iz boljevačkog sela Valakonje.

Oko Jelenine tezge – gužva. Njena salata jeste najjeftinija, ali je sigurno i najkvalitetnija. Uzgaja zeleniš po propisima struke. Sa svojim budućim suprugom ima staklenik od šest i po ari, zdravu  vodu “dovlači” iz obližnjeg Timoka.

-Još se nisam zvanično udala. Budući muž Dejan pomaže svom snagom. Studirao je elektrotehniku, pa se otisnuo u beli svet. Kod gazde u Italiji radio je u povrtnjaku. I mene je brzo ubedio da se od tog posla može lepo živeti. Jesmo sami, niko nam ne pomaže. Jutros sam u gepeku automobila doterala 400 salata, sve je planulo za 40 minuta. Dejan je kući, puno je posla, a i ja sam vičnija trgovini-govori Jelena služeći mušterije.

Sada je svakog dana na borskoj pijaci. Kad stigne veći posao, salatu će prodati  na veliko. Za neki dan povrtnjak će biti bez zeleniša, uslediće priprema za sadnju ranog paradajza, a potom krastavaca.

-Nisam odrasla u selu. Rođena sam u gradu, na kaldrmi. Nisam htela da obijam pragove Biroa za zapošljavanje. I da se nađe posao u struci, što je vraški teško, ili da budem recimo trgovac u radnji, morala bih po seo dan da “ginem” za 15, 20.000 dinara.  Danas gledam moj i Dejanov povrtnjak, pratim sezonu, primenjujem znanje sa fakulteta. Ne, neću zakasniti za svadbu. Do sada sam sve blagovremeno završavala-ponosno objašnjava možda i najmlađa povrtarka sa Timoka.

Pravda, 17. mart 2012. B. Filipović

 

Opsedaju Jeleninu tezgu

-Salatu, kao i ostalo povrće, iskjlčivo nabavljam sa Jelenine tezge. Kulinatrstvom se bavim više od četiri decenije. Pravim najeksluzivnije salate od gljiva, posebno spremam retki tartuf koji lično pronalazim na Crnom vrhu. Dete sam sa sela, iz borske Donje Bele Reke, poznajem sve prodavce i povrtare iz celog kraja. Ovo je doista prva klasa salate. Preporučio sam da je kupuju i poznati borski ugostitelji-kaže Stanoje Savić pokazujući ostale tezge na kojima je zelena salata dvostruko skuplja, a “lošijeg je kvaliteta”.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije