EVROPA GRADI “DUNAVSKU KUĆU MEDA”

Dobrila Filipović – Pčelarstvo u Negotinu i Krajini ima dugu tradiciju, zvanični počeci spominju se od 1899, ali intersovanje za proizvodnju meda nikad nije bilo veće nego poslednjih godina. I to najviše kod mladih. Prošle, u poređenju sa prethodnom godinom, broj pčelinjaka uvećan je za 20 odsto. Danas je 270 registrovanih pčelara sa više od 12.000 pčelinjih društava. Samo u Društvu pčelara “Hajduk Veljko” je 160 vrsnih pčelara. Početkom avgusta ove godine osnovan je i pčelinjak u manastiru Vratna – stigao je od Društva “Hajduk Veljko” kao poklon.

Dragan Radosavljević pokazuje fotografiju začetnika pčelarstva u Krajini

-Još krajem 19. i početkom 20. veka med je sa ovih prostora izvožen u Austrougarsku. Taj “proces” traje do danas, s tim što srpski, pa i ovaj, krajinski med, najviše odlazi u SAD, Makedoniju, Norvešku, Italiju, Nemačku. Stiže čak i do Japana. Lani je Srbija, na primer, izvezla 2.538 tona najkvalitetnijeg meda, u prvih pet meseci ove godine – 852 tone. Imamo u zemlji 849.000 košnica, čak 43 odsto više nego recimo 2011. Najnoviji godišnji devizni priliv je oko 15 miliona evra. Nije iznenađenje kada se zna da je bagremov med iz Negotinske Krajine najbolji u Evropi – nigde kao ovde nema tako kvalitetnog bagremovog cvata. Negotinski med najviše se prodaje knjaževačkom “Timomedu”, nalaze se i kupci u Beogradu, Novom Sadu, širom Vojvodine. Trebalo bi uskoro da se sagradi i otkupni centar u Rači. A zahvaljujući međunarodnom projektu “Dunavska kuća meda” i austrisjkoj razvojnoj agneciji ADA, naše Društvo dobilo je prostorije u centru Negotina. Sa Turističkom organizacijom i Udruženjem vinara Negotina organizujemo Sajam meda i vina. Tog, 12. maja, dođe više od 100 pčelara iz cele Srbije, od Vranja do Zrenjanina. Pristignu i kolege iz Rumunije i Bugarske. Dobro sarađujemo sa lokalnom samoupravom. U 2017. novi pčelari besplatno su dobili košnice, ima i subvencija u novcu – upoznaju nas u Društvu pčelara “Hajduk Veljko” pokazujući prostrane odaje kojima bi, mirne duše, pozavideli i u samoj prestonici. Jer, vele, “samo je jedna “Dunavska kuća meda”…

Saznajemo i to da je projekat “Dunavska kuća meda” vredan 100.000 evra i da će  uskoro biti drugi dom negotinskih pčelara kojima ide na ruku i 4 000 hekatara pod suncokretom. Kad bagrem procveta, počinje livadska ispaša pčela koju smenjuje dugotrajni suncokret. I to je nemerljiva blagodet.

Tog dana kada smo sa Draganom Radosavljevićem, poljoprivrednim stručnjakom zaduženim u Opštini Negotin za poljoprivredu obilazili “Kuću meda” nismo zatekli predsednika društva “Hajduk Veljko” Slavka Lukovića. On je, kao i svaki vredan pčelar, bio na terenu, kontrolisao je novi pčelinjkak u Vratni.

-Sad je sezona, puno je posla. Slavko je i jedan od naših najvećih i najvrednijih pčelara, ima posla preko glave – dodaje Dragan pokazujući izbledelu fotografiju začetnika pčelarstva u ovm kraju.

Nalazimo u dokumentaciji: glavni pokretač organizovanja pčelara te, 1899. bio je profesor čuvene negotinske Gimanzije Stojan Mladenović sa svojim učenicima: Slobodanom Josifovićem i Acom Pejovićem. Profesor Mladneović, neumorni pčelarski pregalac, ostao je doživotni predsednik.

-Aktuelni predsednik Opštine Negotin Vladimir Veličković pokrenuo je ideju o objavljivanju monografije o istorijatu i uspesima naših pčelara. Ovde je i niz priznanja, ceo jedan vek i još dvadesetak godina burnog i korisnog života – nastavlja Radosavljević.

Godine 2011, 12. maja, na Dan Opštine Negotin, Slavko Luković je dobio najveće priznanje za Društvo pčelara “Hajduk Veljko” – Majsku nagradu. Tu su i zahvalnice i povelje Saveza pčelarskih organizacija Srbije, mnogih udruženja i zadruga, ali je – izjavio je Luković – nagrada “svog Negotina” – najdragocenija.

Ostao je nezaboarvan utisak: kako se god Negotinci ponose sa svoje 24 (registrovane) vinarije i ukupno 150 vinara, dakle, sa milion litara čuvenog vina godišnje, tako im je milo i što su na glasu po medu koji osvaja Evropu i svet.

Negotin, eto, ne samo što je grad vina i muzike, postaje i grad – meda. Kakav je to, zamislimo, nesvakidašnji spoj uzvišene životne radosti.

 

SAJAM JE PRAZNIK MEDA I VINA

 

– Sajam vina i meda stasao je u jednu od najuglednijih manifestacija i smotri koja na prostorima istočne Srbije ima objedinjenu i tardiciju i kulturu i zabavu, i konačno, ono najvažnije – promociju i razvoj brendova negotinske opštine: vino i med. Sajam doprinosi i razvoju turizma… Sajam je praznik za sva čula – objavili srpski mediji u maju 2018.

Sajam meda i vina

A sa tog istog Sajma, te, berićetne 2018, ostaće upamćeno i izvanredno predavanje prof. dr Nebojše Nedića o pčelarstvu, pčelama i medu, kao i njegovo učešće na promociji knjige “Pčelarski bukvar” negotinskog uzornog pčerlara, Živojina Bogdanovića.

 

PRIVATAN BIZNIS – NEZAOBILAZAN OSLONAC RAZVOJA NEGOTINA

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije