EPIDEMIOLOŠKA SLIKA U BORU JE NESTABILNA I NEPOVOLJNA. NEĆE SE UVODITI NOVE MERE!

Bor, S.M. – Na današnjem sastanku Stručno operativnog tima za higijensko-epidemiološke mere gradskog Štaba za vanredne situacije,  došlo se do zaključka da se, zbog konstatnog povećanja broja obolelih, epidemiološka situacija na teritoriji grada može oceniti kao izuzetno nestabilna i nepovoljna.

Kako je, prema podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru, u Boru ukupno 115 osoba pozitivno na koronavirus, a za oko stotinu uzetih briseva se čekaju rezultati, nadležni iz zdravstvenih ustanova ponovo skreću pažnju na nepoštovanje mera koje su na snazi.

„Najveći broj osoba pozitivnih na virus imamo upravo iz porodičnih kontakata. To znači da se građani ne pridržavaju mera koje su izrečene od epidemiologa, a, pre svega, misli se na boravak u kućnoj izolaciji. Neophodno je pružiti sve od sebe da se zaštite svi članovi porodice, kako ne bi došlo do većih komplikacija i posledica. Ne smemo dozvoliti da virus nastavi da se širi, naročito među decom.“, istakla je epidemiolog Doma zdravlja, dr Javorka Stankulić.

Kako je rečeno na konferenciji, nove mere se neće uvoditi, jer su postojeće izuzetno dobre i dosad su dale odlične rezultate. Jedino je  neophodno pridržavati se svih propisanih mera.

„Da bi izbegli etiketiranje, ljudi ćute i kriju da su zaraženi i time dolazi do širenja virusa.Treba izbegavati okupljanja, nositi maske i držati distancu. Krajnje je vreme da počnemo da se ponašamo odgovorno. Za novim merama trenutno nema potrebe, već je jedino potrebno primenjivati mere koje su uveliko na snazi i pooštriti kontrolu, smatra dr Stankulić.

Prema rečima dr Gorana Joksimovića, na Grudnom odeljenju Opšte bolnice u Boru trenutno se nalazi 18 bolesnika, od kojih je 14 pozitivno na virus sa srednje teškom kliničkom slikom. Većina njih je na kiseoničkoj potpori.

„Od marta naši lekari rade više od 12 sati dnevno. Testiramo njihovu izdržljivost i njihovo zdravlje. Ovim putem upućujem upozorenje  sugrađanima – nemojmo dozvoliti da zbog neodgovornosti i nepridržavanja mera dođemo u situaciju da nemamo gde da primamo pacijente. Strategija za kovid sistem je razrađena, ali treba razmisliti o našim najbližima kojima će, zbog drugih bolesti,  možda biti neophodno lečenje u bolnici. Njima ne možemo uskratiti pravo na lečenje.“, zaključio je dr Joksimović.

Direktor Doma zdravlja u Boru, dr Vesna Radosavljević rekla je da će svaki pacijent ubuduće imati zakazano vreme za javljanje lekaru u kovid ambulanti. Zbog toga je pojačano medicinsko osoblje u ovoj službi.  Nadležni apeluju na građane da imaju strpljenja i ne stvaraju gužve ispred ambulante.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije