EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U BORU POGORŠAVA SE VEOMA BRZO

Bor, S.M. – Na današnjoj konferenciji za medije (četvrtak, 29. oktobar), održanoj zbog novih informacija o stanju sa koronavirusom na području Bora, nadležni u gradskim zdravstvenim institucijama izjavili su da se epidemiološka situacija u gradu pogoršava neočekivanom brzinom. Napominju da su i vreme i period godine takvi da nose velike rizike, kao i da su akutno respiratorne infekcije u porastu.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” Zaječar, od poslednjih informacija u Boru je registrovano 25 novih slučajeva virusne infekcije, pa su tako na današnji dan, na teritoriji grada, ukupno 74 osobe pozitivne na virus.

Od 25 novoobolelih, dvoje je hospitalizovano, dok su ostali sa blažim simptomima na adekvatnoj terapiji i u kućnoj su izolaciji. Rezultati se čekaju za još 84 osobe koje su testirane na prisustvo virusa.

“Od 89 pristiglih rezultata, u prethodna dva dana, imamo 29 pozitivnih, od čega su četiri kontrolna testa osoba koje su već bile pozitivne na virus. Ono što je karakteristično jeste da se starosna granica obolelih pomera ka mlađoj generaciji, pa je tako sada najzastupljenija od 40 do 49 godina. Među 25 novoregistrovanih slučajeva ima i četvoro dece, troje školskog i jedno predškolskog uzrasta. Moram da napomenem da se radi uglavnom o porodičnim kontaktima, a deca su već duže vreme u izolaciji tako da ne postoji opasnost po ostalu decu.”, rekla je  epidemiolog Doma zdravlja u Boru, dr Javorka Stankulić.

Prema rečima nadležnih u borskom Domu zdravlja, primetno je povećan broj pregleda u kovid ambulanti, te će, ukoliko se situacija pogorša, biti predloženo uvođenje novih antiepidemijskih mera.

“Krajnje je vreme da se uozbiljimo jer ovo je period sa mnogo rizika i ako mi sami ne sprečimo širenje ove infekcije, zaista ćemo imati velikih problema. Ovi rezultati su dokaz da se mere ipak ne poštuju, da ljudi olako shvataju situaciju ili ne veruju u nju sve dok neko njihov ne bude zaražen. Mere se moraju više poštovati jer je to jedino što nas može zaštititi”, dodala je dr Stankulić.

U Odeljenju za inspekcijske poslove grada Bora napominju da se trenutno kontroliše nošenje maski u zatvorenim prostorima, merenje temperature na ulazu u objekat, kao i postojanje dezobarijera i istaknutost obrasca sa brojem osoba koje mogu istovremeno boraviti u istom objektu, dok se u narednom periodu očekuje i kontrola nošenja maski u javnom prevozu.

 

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije