Elegant Kladovo: NAMEŠTAJ ZA ZAPADNU EVROPU

Ni manje firme, ni veće – ekskluzive. Od 2 000. do danas, za punih 17 godina, ortaci Mita Boraković i Zoran Srbulović najviše kuhinja i ostalog nameštaja napravili su u svojim radionicama u Kladovu i otpremili u stanove u Švedsku, u Beč, širom Austrije. Reč je o eksluzivnom nameštaju sa garancijom od pet godina. Prave sobe i kuhinje po naruždbini Šveđana, Austrijanaca, Turaka, naših gastarbrajtera, najprobirljivijih kupaca.

Mita Boraković (levo)

-Opremamo i lokale i kancelarije, ali s vrhunskim materijalima i obradom po evropskim standardima. Imamo iskusne i dokazane majstore, znanje stečeno u Italiji i ostalim evopskim sjamovima nameštaja i fabrikama od ugleda u svetu. Naš poslovni imidž zasniva se na strogom kvalitetu i sigurnoj petogodišnjoj garanciji. Jer, najbolja je reklama kad se čestito uradi posao. Kupac ne sme da se požali, nema porblema koji ne može efikasno i na obostrano zadovoljstvo da se završi. Na primer, Kladovo je malo mesto i svaki propust ili greška brzo se pročuju. Najgore je kad te kupac vuče za rukav. Kod nas nema toga, sve je čisto i korektno – naglašava Mita Boraković podsećajući da nikada nije kopristio nikakvu podršku loklane zajednice niti bilo koga drugog. Sarađuje sa tri banke koje ga kreditiraju kad god zatreba. Nedavno je konkurisao za beskamatni kredit od 10.000 evra kod loklane samouprave, ali nije prošao. A imao je plan da kupi novu mašinu i zaposli još tri radnika.

Kuhinja spremna za ugradnju

Elegant line doo ranije je imao i 20 zaposlenih, a danas je uposleno pet radnika. Ortaci objašnjavaju da je to realno jer je opala kupovna moć građana u Srbiji. Zato se gro posla nalazi u inostranstvu. Na pomolu je nov program za naše gastarbajtere. Neki zahtevaju nameštaj tamo gde rade, ostali žele u svom kraju, u Kladovu i okolini. Uvek s istim zahtevom – eksluziva i ništa drugo. Trenutno se oprema stan u Beču. Za Turke je na pomolu narudžbenica od osam kuhinja.

-To je pravi posao. Jer, ino-kupci imaju novac i kad im se uradi eksluzivni nameštaj ne pitaju za cenu. Znaju šta hoće. Kupce nalazimo posredstvom poznanika. Nemamo ni posebnu reklamu za salon u Kladovu. Ne žalimo se, mada ne radimo kao nekad. Koliko god zaradimo naše je, a s boljim vremenima i većim poslovima širi ćemo i proizvodnju i prodaju. Najvažnije je da otvorimo Izložbeni salon u Beču. U Kladovu će biti proizvodnja, u Beču prodaja. Tako se najviše isplati. Ne plašimo se konkurencije. Ni ovde ni u inostranstvu – podseća Boraković ne skrivajući da je nekada, celih 17 godina, radio na Đerdapu II, gde je lepo zarađivao. I danas su tamo, kaže, lepe plate, ali „ najbolje je biti svoj gazda“.

Izložbeni salon “Elegant Line-a ” u Kladovu

NAMEŠTAJ IMA DOBRU BUDUĆNOST

-Srbija treba da podstiče ulaganja u proizvodnju nameštaja, jer otvara nova radna mesta i donosi devize. Ovo je najbitnije u nedovoljno razvijenim opštinama u kojima je 46 odsto šumskog blaga cele zemlje… Srpska industrija nameštaja poslednjih 20 godina beleži rast proizvodnje, broj zaposlenih i izvoza uz sve veći suficit. „Nameštajci“ su samo prošle godine ostvarili izvoz vredan 360 miliona evra. Isto je nastavljeno i u ovoj godini, mada se ne može reći da je sve potaman. Na primer, nedostaju stručnjaci, prevashodno dobri majstori … Dobri poznavaoci predviđaju dobru biudućnost ovoj privrednoj grani – rekao je nedavno na otvaranju 55. Međunarodnog sajma nameštaja u Beogradu, svetski stručnjak iz Amerike za industriju nameštaja, Džef Baron.

Naš sagovornik iz Kladova u potpunosti se slaže s Baronovim mišljenjem i zato namerava da uveća proizvodnju i izvoz ekskluzivnog nameštaja u zemlje EU.

KAD SU VRATA – LJULJAŠKA

-Događa se da i naša super kontrola nad svakim gotovim proizvodom „popusti“, desi se neka manja nezgoda. Tako smo prošle godine pozvani u Beč da zbog stradale šarke na vratima ormara. Najbrže moguće smo otklonili „kvar“ i domaćin je bio zadovljan. Kada smo popričali sa ukućanima, usput, tek reda radi, upitali smo malog dečaka da li je nekada vrata koristio za ljuljanje. Mališan je pobedonosno rekao da to radi stalno kad ostane sam u stanu. Domaćin je odmah izvadio novac da plati, ali mu to nismo dozvolili. Prešli smo veliki put zbog sitnice i nije nam bilo teško. Eto, tako mi stvaramo prijatelje koji će nas kasnije sigurno preporučiti komšijama i poznancima – kaže naš sagovornik.

 

Objavljeno u sklopu projekta „Profil i profit najuspešnijih kladovskih preduzetnika“ koji sufinansira opština Kladovo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije