Ekološke (ne)brige: “NIVO BORSKOG JEZERA JE VEOMA NIZAK”

Bor, S.M. – Loklana TV Bor je pre neki dan objavila “da je nivo Borskog jezera veoma nizak i nalazi se 4,3 metra ispod prelivne brane”. U infromaciji se dodaje “da biljni i životinjski svet još uvek nije ugrožen” i da se sprema poptisivanje ugovora JKP Vodovod sa glavnim korisnikom vode (za industrijske potrebe bivšeg RTB-a) kompanijim Ziđin o upumpavanju iz Zlotske reke 200 litara u skenudi. Ovo upumpavanje trajalo bi celih deset meseci, jer toliko treba vremena da se jezero ponovo napuni.

Ovde nije samo u pitanju naglo povećanje korišćenja vode za industriju u Boru, nego i to što poslednjih 12 meseci nije bilo doovljno padavina koje su “održavale” potrebni nivo. Jer, u suprotnom, bio bi ugrožen turizam koji je gotovo od izgranje jezera, 1959. godine, bio i ostao u prvom planu. Reč je o jednom od najlepših veštačkih jezera u Srbiji površine 30 hektara i dubine u optimalnim uslovima 52 metra.Voda je na pojedinim mestima toliko čista da može da se koristi i za piće. Tu je više smeštajnih objekata sa velelepnim hotelom “Jezero”, kampom, šumovitim predelima, stazama, vikend naseljima, plažama, oazi ribolovaca, pogodnostima za sprotove na vodi.

Podsećanja radi, godine 2010. na sajtu Borsko jezero, sem svih neophodnih infromacija za goste i turiste, piše i ovo: “ Velika potrošnja vode za indusgtrijske potrebe RTB-a iziskuje pad nivoa jezera zbog čega se, po potrebi, aktivira sliv iz Zlotske reke kako bi se održao nivo od 2 metra ispod prelivne brane”. Sad je, eto, nivo ispod prelivne brane dvostruko veći – 4,3 metra.

Da li će se, a postoji preptostavka, s povećanom proizodnjiom bakra, povećati i zahvatanje vode iz Borskog jezera i koliko će uopšte Zlotska reka u sušnom periodu (koji je zaista moguć ili je već u jeku) moći da dopunjava jezero. Iz zlotskog izvorišta, ne zaboravimo, i grad Bor dobija kvalitetnu vodu za piće.

Zato je i opravdan strah da li će, poput ogromog aerozagađenja, Bor i živopisnu okolinu zadesiti još jedan ekološki udar – narušena održivost Borskog jezera. Ukoliko do toga, ne daj Bože, dođe, a već je opasnost na vidiku, neće biti samo Ziđin odgovoran nego i država Srbija koja ne sme, ni po koju cenu, da dozvoli baruštinu od tusitičkog bisera kakvo je Borsko jezero.(Nije smella, država, ni prekomernu aerozagađenost da prećutkuje!). Štaviše, i ovaj trenutni nivo od 4,3 metara ispod brane, uliva zebnju i nespokojstvo. O tome kako se na obali jezera grade vikendice i kako nisu rešene otpadne vode, i da se, bar zasad, – iako bi još kako trebalo – i ne govori.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije