Ekološka buna u Boru: VLAST NE SME DA ĆUTI DOK SE NAROD TRUJE!

Bor, S.M. – Državne institucije, od inspekcije, odgovornih u gradu i Okrugu do ministra ekologije i Vlade, ne smeju da kasne sa reakcijom i da se prave da ne vide kako se građani, već dva meseca, truju gasovima iz borske metalurgije.

Za ovakvo ponašanje i nepreduzimanje blagovrmenih zakonskih mera resorni minsitar mora da podnese ostavku, ali i da se u što kraćem roku javnost upozna sa uzrocima zagađenosti atmosfere iznad Bora, tačnim izveštajem o prekoračenju zagađenosti i uticaju otrovnih materija na zdravlje ljudi, prvenstveno dece i mladih. Istovremeno, neophodno je i saznanje ko je kriv za loše završenu “investiciju veka” – novu topionicu i Fabriku sumporne kiseline koje nisu urađene po odgovarajućim standardima. Nažalost,  izvršena je samo rekonstrukcija i to sa nizom nedostataka. Štaviše, previše je nestručnih i krimninalnih radnji učinjeno u tom velikom poslu i da niko nije odgovarao. Država Srbija je pretrpela ogromu štetu koja se i danas ogleda kroz česte havarije i ekološke potrese opasne po životnu okolinu.Vrh vlasti je ćutke prešao preko vapaja, zahteva, molbi i žalbi iz Bora i ukazivanja na apsurdne poteze rukovdstva bivšeg RTB-a Bor, čak je grupa inženjera “nagrađena” otkazima i neviđenim šikaniranjem i maltretiranjem, rečeno je na večerašnjem protestu protiv prekomernog zagađenja vazduha iz metalurških pogona nekadašnjeg RTB-a kome je prisustvovalo više stotina građana i na kome nije bilo stranačkih obeležja.

Dejan Bulatović, ekološki aktivista iz Beograda, rekao je da je neshvatljivo da Borani u 21. veku dišu “na škrge” i da decenijama ne može čestito da se reši pitanje aerozagađenja. Iako je država uložila više stotiona miliona evra, za samo tri, četiri godine opet se radi po starom lošem običaju, što je neshvatljivo zdravom razumu. Štaviše, niko nije odgovarao za očigledno traljavo i bez odgovarajućih standarda izgrađenu topionicu. Ukoliko se, podsetio je, vlast i dalje bude ponašala kao da ništa ne vidi, i da se Bor i okolina guše u zatrovanom dimu, ovde će doći pola Beograda i Srbije da se solidariše sa narodom.

Dr Dragica Radošević govorila je o štetnom uticaju teških metala na zdravlje ljudi, Milan Božić iz Krivelja podsetio je na ekološko stradanje okolnih sela, Dragan Popović je predstavio istorijat borskog rudarstva i ekološke pobune, Marko Janjić je zatražio širu podršku građana, a Vladimir Stojičević je energično  ukazao na neodgovorno ponašanje lokalnih i državnih funkcionera koji su pokušali da ceo problem stave u drugi plan.

Skup je portekao u najboljem redu, prisustvo policije nije primećeno.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije