Ekološka bomba u Boru: UMESTO DA SE GRADI NOVI KOLEKTOR DRŽAVA “BACALA” PARE U POPRAVKE STAROG TUNELA

Bor, S.M. – Da je stari kolektor – tunel ispod jalovišta Rudnika bakra Veliki Krivelj u lošem stanju i da preti (mogućim pucanjem brane) da poplavi više naselja, zajedno sa gradom Zaječarom, i s milionima kubika žive, nikla i arsena i uništi hiljade hektara plodnih oranica – ništa niie novo. O toj neveseloj temi raspravlja se poslednje dve decenije, a kulminacija je dostignuta 2010. godine  kada je Svetska banka (SB), pod najpovoljnijim uslovima, obezbedila 31 milion dolara za gradnju novog kolektora ispod Kriveljske reke. Odugovlačenjem i raznim kombinacijama na relaciji RTB – država Srbija odustalo se od tog projekta, pa je SB 2014. godine raskinula ugovor o zajmu. Tek 2017. ponovo se aktuelizuje problem “borskog kolektora” i moguće ekološke katastrofe međunarodnih razmera kada u Negotinu i Zaječaru shvataju da im preti opasnost “nesagledivih razmera”. U Ministarstvu energetike i zaštite životne sredine reaguju i opredeljuju 1,1 milijardu dinara za izgradnju novog kolektora, s tim što saopštavaju da je do sada za popravke potrošeno para koliko bi koštala i gradnja novog tunela.

U Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru prošle godine su obelodanili da je kolektor vlasništvo države i da je, nakon izgradnje, osamdesetih godina, predat na održavanje RTB-u Bor. Naravno, kao i za nemale druge investicije u RTB-u država je i ovde olako drešila kasu bacajući, manje- više, novac u “bunar bez dna”. Jer, pare su potrošene a problem nije rešen.Štaviše, ne zna se ni krivac zašto nije upotrebljen najpovoljniji namenski zajam SB. Mediji su objavili jedino da je tadašnjem direktoru RTB-a Bor, Blagoju Spaskovskom, “žao što ta sredstva nisu iskorišćena”.

-U toku je izrada dokumentacije za borski kolektor, a posle toga uslediće pronalaženje izvođača radova – izjavio je početkom prošle godine ministar Aleskandar Antić.

Do danas nije urađena ni studija izvodljivosti. Stoji se na početku, s tim što će se, kako je nedavno saopšteno u vladinim resorima, u “novi kolektor” ove godine uložiti 259, iduće 600, a 2021.godine preostalih 250 miliona dinara.

Da li je i koliko o ovom problemu upoznat novi većinski vlasnik RTB-a Bor, kineski Ziđin, ostaje, bar za sad, nepoznato. U svakom slučaju, u moru ekoloških crnih tačaka u Boru i okolini, pitanje je kako će se i moćna kineska kompanija snaći. Neosporno je da će im, sem države, u tom poslu pomoći i opštine Negotin i Zaječar. Kinezi, najverovatnije, neće dozvoliti – kao što smo to mi godinama činili –  da hiljade domaćinstava živi u strahu od mogućeg pucanja kolektora. I isto tako – neće dozovliti, samim tim, uništenje vodotokova od Borske reke, Timoka i Dunava, pa sve do Crnog mora.

Kolektor ili tunel otpadnih voda dužine 6,3 kilometra sagrađen je zajedno sa rudnikom Veliki Krivelj 1983. godine.

 

Na fotografiji: Ulaz u Površinski kop Veliki Krivelj

 

 

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije