Edukacija novinara: NOVI ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI UGLEDAĆE SE NA EVROPSKE STANDARDE

Zaječar, S.M.– Asocijacija onlajn medija i USAID organizovali su danas edukativne novinarske radionice u prostorijama zaječarskog RARIS-a o primeni nove regulative iz domena zaštite podataka o ličnosti. Učesnici radionica bili su novinari i urednici onlajn medija iz Timočke Krajine.

Predavači su najpre pokušali da odgovore na osnovno pitanje – hoće li se novim zakonima zaustaviti trgovina ličnim podacima, s obzirom da je u svetu poznato da su, u vrednosnom smislu, “ podaci nova nafta”. Posebna pažnja posvećena je temi – Zaštita ličnih podataka i novinarski izuzetak.

– Kod nas primena novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti počinje u avgustu ove godine. Nova regulativa, između drugog, predviđa i potencijalno visoke kazne za nepoštovanje određenih odredbi. Po svoj prilici, tumačenja ovog zakona ugledaće se na primenu evropskog propisa koji podrazumeva “da je zaštita ličnih podataka temeljno ljudsko pravo”. Zanimljivo je i da svako ima bezuslovno pravo na ispravku netačnih i dopunu nepotpunih podataka. Tu je i niz drugih prava građana, od prava na informisanost i na uvid do prava na brisanje, zaborav i prigovor. Posebno je važan novinarski izuzetak, jer je sakupljanje podataka bitan deo novinarskog posla. Ipak, položaj novinara koji poštuju pravne i profesionalne standarde ne bi trebalo značajnije da se menja – naglešeno je na današnjoj edukaciji.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije