Druga žrtva koronavirusa u Srbiji, produžuje se zabrana kretanja, telefoni za pomoć

Beograd – Bor, S.M. – Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je od koronavirusa u Srbiji umrla još jedna osoba. To je druga smrt od Kovida-19 u Srbiji. U Republici Srbiji je do 8 časova 22. marta 2020. godine registrovano ukupno 188 potvrđenih slučajeva Kovida-19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Očekuje se da će Vlada danas doneti odluku i o produženju “policijskog časa” i to od 17 do 5 sati ujutru. Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, u jučerašnjem obraćanju javnosti, istakao je da je – zavisno od ponašanja građana – moguće da se narednih dana zabrana izlaska iz  prebivališta još više produži.

Najstariji građani su se jutros od 4 do 7 sati snabdeli u unapred odredjenim prodavnicama i apotekama (u Boru u 11 prodajnih objekata i u četiri sela) bez posebnih teškoća, što se očekuje i naredne nedelje. Najviše kupaca bilo je u Maksiju i Lidl-u. Građanima u Boru podeljene su “sve neophodne infromacije sa trenutnim stanjem korona virusa i pružanjem pomoći starijim od 65 godina”. Neophodne infromacije mogu se dobiti posredstvom telefona INFO CENTRA GRADA BORA: 030/ 424-192 i 060/27-27-059, Policijska upravas Bor 192. Neophodni lekovi mogu se poručiti u Domu zdravlja Bor 432-777, 411-060 i 069/88-64-341, Apoteka “Živković”: 422-322 i Benu apoteka: 427-528.

Uvedene su i nove linije preko kojih će i gluvoneme osobe moći da dobiju informacije ili poruče potrebne namirnice.

FB STRANICA:          Informativni Centar GRADA BORA

E-MAIL:                             infocentar.bor@gmail.com

TWITTER:                                 @InfoCentarBor

Prema odluci Vlade Srbije, od sinoć, od 20 sati, su na snagu stupile odluke o prestanku gradskog prevoza u celoj zemlji, sem taksija, privatnih vozila i prevoza zaposlenih. Za gradski prevoz mogu da se odobre izuzeci uz posebnu dozvolu. Zabranjen je od sinoć i boravak u gardskim parkovima i na javnim povrđinama za rekreaciju i sport.

Mediji prenose saopštenje kompanije Zijin Copper Bor u kojem se naglašava da nema obolelih od opasnog virusa i da proizvodnja teče uobičajenim tempom. Ovde su blagovremeno preduzete sve neophodne mere zaštite. Radnicima su podeljena zaštitina sredstva, a naručene su i nove količine  sredstava za borbu protiv epidemije korone. Iz firme Rakita obavestili su da svakodnevno više puta mere tempareturu zaposlenima i svima koji poslovno dolaze u rudnik, jedan broj radnika radi od kuće. Zabranjena su službena putovanja. Svi kojima ističe kućni karantin ponovo su na radnim mestima.

U svetu je do danas 308.000 obolelih i 13.000 umrlih. Svetska zdravstvena organizacija upozorava mlade da se odgovornije i disciplinovanje ponašaju jer koronavirus može i njih da zadesi i da se susretnu sa nesagledivim posledicama.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije