Dr Predrag Balašević, VNS: BORIS TADIĆ JE PRVI UPROPASTIO SRPSKE REFORME I UGUŠIO DEMOKRATIJU

Bor – Nekoliko vlaških organizacija, uključujući i Vašu partiju, nije učestvovalo na izborima za Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine. Sa ove vremenske distance, smatrate li to dobrom odlukom – bilo je jedno od pitanja novinara portala Tolerancija predsedniku Vlaške narodne partije, dr Predragu Balaševiću u nedavnom opširnom intervjuu.

… – Previše dobro poznajemo sveukupnu situaciju kako u Vlaškoj zajednici tako u državi i međunarodnom okruženju i zato nismo mogli da učinimo tako krupne „sistemske“ greške. Politički sistem  i društvo u Srbiji su do te mere uništeni tokom ove poslednje decenije da nije bilo potrebe da dugo razmišljamo. Razumljivo je, samim tim, da nismo imali dilemu.  Pogledajte šta se dešava sada: bojokti su postali redovna pojava u parlamentarnom životu zemlje. Ovakvo stanje kakavo jeste nije dobro, to je i dokaz da Srbija nije ni blizu suštinske demokratije. Da li ste nekada čuli da je neka velika parlamentarna stranka u nekoj evropskoj zemlji bojkotovala izbore zbog nepravilnosti izbornog procesa? Zamislite da u Francuskoj Sarkozi bojkotuje izbore zato što mu Oland onemogućava kampanju u medijima ili koristi državni aparat kako bi ga onemogućio u tome. To se u civilizovanom svetu ne dešava. Kod nas je to normalna pojava, ovde se koristi i najgori primitivizam kako bi se suprotna strana onemogućila da se uopšte pojavi u javnosti. Ovde se vlast smatra bukvalno pitanjem života ili smrti. To se dešava bukvalno ispred naših kuća, na nivou mesnih zajednica kada vlast, na primer, ne da ključeve od sale seoskih domova kulture da se održe tribine, tek izgovori o „ulasku vode u kabl“… Danas u Srbiji imate pojavu da se celokupna opozicija sprema na bojkot po palankama gde lokalni „knezovi“ smišljaju razne prostakluke kako bi opstali na vlasti. To jednostavno izlazi iz okvira jednog civilizovanog društva – smatra dr Balašević nastavljajući da je, u stvari, reč o raznim prevarama, podmetanjima, medijskoj blokadi, satanizovanju opoziocije i stvaranju paralelnih „opozicionih“ grupacija od strane partokratije na vlasti. Cilj je jednostavan: ne dozvoliti konkurenciju i ulazak uljeza u „klub“ onoga što oni smatraju politikom. Jer, njima nije problem ulazak novih političkih ideja na pozornicu, problem im je što bi se tako proširio krug onih sa kojim bi morao da se deli sve manji “plen“. To je, na žalost, njihovo viđenje vlasti i države.. Noćna mora im je recimo bila pojava nekih egzotičnih pokreta i pojedinaca koji zaista žele da se bave politikom, poput DJB ili manjinskih nekompromitovanih partija poput naše Vlaške narodne stranke. Manjinske grupacije su na neki način ranije bile poligon za isprobavanje svih tih metoda koje su na nama usavršene. Mi smo upozoravali na ozbiljno narušavanje izbornog sistema koje se dešavalo kroz nekoliko izbornih ciklusa, naročito na izborima za naconalne savete nacionalnih manjina. Pisali smo otvorena pisma, održavali konferencije za štampu, protestvovali kod međunarodnih institucija, ali – niko nije reagovao.

Naročito nas je razočarala društvena elita, koja nije pokazala nimalo interesovanja za naše probleme, tim pre što se radi o sistemskoj grešci, o narušenom osnovnom principu demokratije-pravu na fer i slobodne izbore. Ovaj princip je primetno počeo da se urušava, najpre kod manjina,  sa vladavinom tzv. demokrata i socijalista, odnosno dolaskom Borisa Tadića na vlast.

Dr Balašević  posebno naglašava ulogu Borisa Tadića posmatranu sa ove vremenske distance. – U društvu je tada preovladavala atmosfera nove konačne ofanzive demokratkih snaga Srbije i njihove opšte pobede. Svi su u Tadića gledali kao u veliku šansu da Srbija dobije ono na šta je čekala 20 godina. A to je konačan početak istinskih demokratkih procesa nakon svih propalih eksperimenta – raskida sa politikama prošlosti. Čekali su se lustracija, otvaranje dosijea, reforma sudstva i beszbedonosnih službi, i povrh svega ( za nas najbitnije ) – poštovanje ljudskih i manjinskih prava. Boris Tadić je uradio sve suprotno, ponašao se kao „trojanski konj“ poslat upravo od onih koje su birači dve decenije pokušavali da oteraju sa scene. Umesto lustracije  Tadić je pomirenjem sa SPS-om „oprao“ njihovu politiku tokom 90-ih i vratio jednu veoma opasnu političku „himeru“ na istorijsku scenu. Tako je praktično upropastio politički sistem Srbije.Upropastio je sudstvo, nije otvarao dosijeje, niti reformisao bezbedonosne službe. Nikakve reforme nije inicirao niti sproveo, naprotiv, učinio je sve kako bi uništio same mehanizme reformisanja ovog društva. Time je blokirao razvoj Srbije, te je omogućio pojavu SNS-a, raznih ekstremističkih pokreta, korupcije, kriminala i ostalh bolesti jednog društva. Jednostavno je onesposobio srpsko društvo za iole normalan razvoj. Zato je i nestao sa scene.

-Vremenom su se stvari  samo pogoršavale, naglašava dr Balašević, nastavljajući: – Tako smo dočekali sledeće izbore 2014. u još gorem okruženju bez ikakvih šansi da budu slobodni i fer. U takvoj situaciji bojkot je bio jedino rešenje. Ceo koncept nacionalnih saveta je obesmišljen još za vreme Borisa Tadića…

Evo Balaševićevog odgovora na pitanje koliki je uticaj i da li se vlast i država mešaju u događaje i nesuglasice u okviru vlaške zajednice?

– A u šta se to naša vlast danas ne meša? Oni bi da kontrolišu apsolutno sve. Ovde se vlašću bave razne interesne grupacije koje se kriju iza politike radi kontrole svega i svačega, vlast samo koriste kao poluge za upravljanje i intervencije u društvu radi svojih potreba… Mi se zalažemo za građansku opciju još od našeg formiranja, to je jedan od ključnih delova našeg programa. Naše delovanje i sprovođenje zacrtanih ciljeva je neostvarivo bez građanskog koncepta našeg društva. A naše društvo jednostavno ne može držati korak sa razvijenim svetom bez jake komponente poštovanja ljudskih prava, dakle, i manjinskih kao neizostavnog dela. Mi imamo jasan stav i istrajni smo u tome, ali nemamo poverenja u one koji se deklarišu kao građanske opcije a ponašaju se potpuno suprotno. Ovde mislim pre svega na velike partije na sceni danas, koje zvanično imaju građansku orjentaciju, ali se u realnosti ponašaju isto kao nacionalistička desnica s kraja 19-og veka. Ne možemo proceniti o čemu se zapravo radi, da li su ove partije samo simulacija toga za šta se izdaju, ili, jednostavno, Srbija i njena intelektualna elita nemaju dovoljno  potencijala da shvate kuda se moderni svet danas kreće, i kako treba da se razvija srpsko društvo. Meni se čini da se radi o onom prvom, da je kriminal zajedno sa jakom medijskom propagandom stvorio takvo tlo u Srbiji koje onemogućava bilo kakave promene na bolje. Te stege su isuviše jake… Nama je, generalno, bila i jeste, mnogo lakša saradnja sa deklarisanim nacionalističkim grupacijama nego sa deklarisanim liberalima ili demokratama koji se ponašaju kao politički kameleoni i od kojih su manjine imale najveću štetu. Srbija kao država takođe. Ne samo zbog onoga što su loše uradili, već mnogo više zbog onoga što nisu a mogli su. Budući da su kao takvi imali podršku sveta i povoljne uslove tokom prve decenije 20-og veka… Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Dušan Petrović, Dragan Đilas, DS uopšte i njihovo ponašanje, kako prema manjinama tako i prema svim građanima Srbije, najbolji su primeri svega ovoga…Tako nam naravno preostaje naša dobra stara patrijarhalna tradicija, neka mešavina autentičnog domaćeg pravoslavlja domaćinske demokratije koju ćemo dozirati po potrebi i nezaobilazne čvrste ruke u liku nekog velikog vođe koji sve zna i sve ume…Tako nam se barem servira.

Dr Blašević je posebno, i konkretnim primerima, komentarisao nedavno posetu premijera Vučića Žagubici, posećajući da Srbija jednostavno nema poverenja u demokratske principe jer su stege koje profitiraju od ovakvog stanja isuviše jake da bi demokratija zaživela – ... Kao što vidite, situacija je veoma komplikovana, ali nama je stalo do doslednog sprovođenja naše zacrtane politike. Nama je stalo do budućnosti Srbije, te smo uvek spremni na rizik, i s te strane pružićemo šansu svima koji žele sa nama da sarađuju… – zaključio je predsednik Vlaške narodne stranke, dr Predrag Balašević.

( Na fotografiji: Dr Predrag Balašević (desno) u stranačkim prostorijama u Boru…)

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije