Dr Predrag Balašević: VLAST GENERIŠE LOŠU I NAPETU ATMOSFERU ZBOG IZBORA!

U kolaciji „MI ili ONI – Ujedinjeni za Bor“ posebno važno mesto zauzima Vlaška narodna stranka, jedina politička opcija s prefiskom nacionalne manjine. Lider te stranke, dr Predrag Balašević odgovorio  je Solaris mediji na više aktuelnih pitanja koja, uoči izbora 4. marta, još više dobijaju na značaju.

Na naslovnoj fotografiji: dr Balašević (u sredini) aktivan je i u ovoj izbornoj kampanji

Kako, gospodine Balaševiću, vidite borsku opštinu pred lokalne izbore 4.marta?

-Dugo sam odbornik u lokalnoj skupštini, poznajem dobro situaciju u gradu,  i zato mogu slobodno reći da nije dobro. Čak, ni blizu dobrog. Godinama, pa i decenijama „klizimo“ nizbrdo. Nema poboljšanja, naprotiv, imamo neprekidno pogoršanje. Uz to, vlast dodatno generiše, naročito pred izbore, lošu i napetu atmosferu, tako da se kod građana javlja strah i nesigurnost. Sistem očuvanja vlasti je u Srbiji razrađen do perfekcije. Kao i metode obmane demokratskih principa. Vlast sve ovo prikriva preko kontrolisanih medija koji opasno šire dezinformacije, prave iluziju kako je u Boru najbolje – a nije tako. Obmanjuju građane izbegavajući prave teme, ulepšavaju realnost i zamajavaju narod nebitnim stvarima. Građanima se prikazuje realnost po principu „spolja gladac, unutra jadac“. Naši politički vlastodršci daju sebi na značaju time što dovode sebi slične iz beogradskog stranačkog vrha. Svi oni zajedno čine jednu bahatu, netolerantnu i nedemokratsku vlast. To birači moraju da znaju i da shvate sopstvenu odgovornost izlaska na izbore. U razvijenim demokratijama stranke se u izborima bore političkim programima i rezultatima vladanja. Kod nas toga nema, naša vlast je prinuđena da se na izborima bori skoro nasilnim metodama. Mi to hoćemo da promenimo. Vlašku narodnu stranku to je stimulisalo da izađe na izbore i da prihvati veliku koaliciju sa drugim političkim činiocima za koje smatramo da se nikad neće ovako osiono i primitivno ponašati. Mi smo iz prethonog učešća u vlasti dokazali da nećemo tako raditi, niti se tako ponašati.

Koji su osnovni problemi?

-Infrastruktura se raspada, nema velikih projekata izgradnje ili obnove, ništa značajno se nije gradilo decenijama, samo se nadograđuje, popravlja. Od toga naša nesposobna vlast pravi velike događaje i uspehe. Putevi su nam u rupama, kanalizacija se i dalje izliva u reke, udišemo loš vazduh zbog velike zagađenosti, konzumiramo nekvalitetnu hranu zbog slabe kontorle u lancu proizvodnje i prodaje. Sela su posebna priča. Sem potpune zapuštenosti i zaostalosti u infrastrukturnom, ekonomskom, ekološkom i bezmalo svakom drugom pogledu – zavladalo je opšte siromaštvo. Poljoprivreda je kao osnovna delatnost odavno zapuštena i propala. Ni država ni Bor nisu ništa posebno učinili da se na selu organizuje ozbiljan ekonomski i društveni život…

Selo Krivelj je paradigma nepravde koju vlast čini nad sopstvenim građanima. To ste često u javnim nastupima spominjali. Koliko je to tačno?

-Krivelj se uništava i zagađuje decenijama od strane RTB-a bez odgovarajućih mera sanacije ili akcije u smeru eventualnog preseljenja naselja, obezbeđenja perspektive meštanima, ili bilo kakvog trajnog funkcionalnog rešenja. RTB, umesto da bude pokretač modernizacije i razvoja, postao je opasnost za sopstvene građane. Koliko je milijardi eura otišlo iz RTB-a, a koliko se vratilo Bor? Krivelj je slika i prilika naše vlasti i lošeg gazdovanja lokalnim resursima.

Ekonomija i privreda u Boru su, očigledno je, na niskim granama. Ovu konstataciju ste više puta do sada potvrdili, ostajete li pri tome?

-U protekle dve decenije mnogo toga je uništeno. Sve lokalne vlasti stvaraju iluziju i plasiraju lažnu sliku o velikim uspesima nudeći siromašnom narodu mrvice, bedne plate od par stotina eura sa lošim uslovima za život. Sve ekonomske aktivnosti koncentrisane su oko RTB-a, koji se, uzgred, zbog lošeg upravljanja, finansira iz budžeta Srbije. Skandalozan otpis duga od čak milijardu evra u 2017. najbolja je slika ove katastrofe. Odakle tih milijardu evra otpisanog duga? Jasno, iz otetih penzija, iz malih plata koje zbog toga ne mogu biti povećane, iz neizgrađene infrastrukture, iz upropašćenih sela, iz poreza koji svi plaćamo. S druge strane, malobrojne firme koje još profitabilno rade nisu u mogućnosti da zaposle sve radno sposobno stanovništvo. To pogoduje vlasti, jer tako ucenjuje osiromašene i nezaposlene građane. Na taj način uspevaju da se održe uprkos lošim rezultatima. Zato se Bor masovno napušta, što uzrokuje dalje smanjenje svih aktivnosti i siromašenje regiona. Tamo gde nema ljudi nema ni privrede i ekonomije, nema društva, nema ničega. Ovoj vlasti građani služe i kao „mašina“ za glasanje. Zdravstveni sistem je u rasulu, ja to najbolje osećam jer radim kao lekar. Rečju, Vlaška narodna stranka ostaje tako dosledna sebi i jedna je od najžešćih kritičara vlasti, što naši glasači i te kako prepoznaju.

 

Kako vidite položaj Bora u Srbiji i sudbinu RTB-a kao najvećeg pirvrednog činioca u regionu?

-Bor je danas, od perspektivnog grada bivše Jugoslavije, doveden na nivo zaostale palanke. On je previše izgubio u polgedu ekonomskog, privrednog, kulturnog, i socijalnog razvoja. Umesto da svojim potencijalima ima uticaj i kroji deo politike u Beogradu, Beograd preko nesposobne poslušne vlasti upravlja Borom u korist vladajuće partije i njenih klijenata. Mi danas nemamo jakog i odgovornog političara iz lokala koji bi bio sposoban da se bori za interese našeg regiona u Beogradu. Dešava se suprotno. Zato i jeste pogubno da ova vlast dalje ostane. Bor danas praktično tavori i opstaje jedino zahvaljujući RTB-u, nekolicini profitabilnih firmi i fakultetu i Institutu. U gradu nema razvoja privrede, nema vizije budućnosti. Građani su u apatiji. Za sve je odgovorna i lokalna i republička vlast.

– RTB je, u stvari, jedna široka tema. Umesto da bude motor razvoja cele Srbije, RTB je lošim upravljanjem od strane države i menadžmenta spao na gubitaša. Svima koji su unutar sistema jasno  je da je odgovornost vlasti ogromna. RTB neracionalno posluje, rukovodstvo koristi RTB kao partijski plen, i upravlja njime u interesu vlasti. RTB se redovno pojavljuje kao politički faktor na svim izborima, što je ne samo nemoralno i neetički, već ima i elemenata protizakonitog. Računaju na to da su glasači oguglai na to i da takvo stanje prihvataju kao normalno. Pa, nije normalno da RTB prisiljava radnike da glasaju za vlast, da koristi svoju poziciju protiv opozicije, da menadžment redovno bude i u opštinskom rukovodstvu. U novu topionicu je uloženo preko 300 miliona dolara, to je novac svih nas, zato su penzionerima smanjivane penzije, ali se RTB i dalje subvencioniše iz budžeta. Zašto? Očigledno je da se radi o lošem upravljanju. Da ne pričamo o tome ko finansira stranačke proslave u hotelu RTB-a na Borskom jezeru, ko plaća smeštaj aktivistima koji su iz Beograda dovedeni da rade kampanju za aktuelnu vlast. Iza svega stoji RTB i aktuelni lider SNS-a.

Ako je to sve tako, kako onda pronaći izlaz, šta nam je činiti?

–Naša koalicija „MI ili ONI“ smatra da RTB može da bude domaća uspešna i jaka korporacija koja će doprineti razvoju ne samo Bora nego i Srbije. Uz bolji menadžment kompanija može da posluje veoma profitabilno, plate mogu da budu još veće. Preduzeće svojim potencijalima može doprineti razvoju manjih firmi povezanih sa ovim sistemom. RTB poseduje znanje i iskustvo koje bi  odgovorna vlast uspešno iskoristila za razvoj celog regiona, umesto toga sadašnje rukovodstvo koristi RTB da se očuva na vlasti produkujući afere i gubitke. Mi smo energično protiv prodaje RTB-a bilo kome. Trenutna vlast perfidno ubeđuje javnost da je prodaja neminovna i da će kompaniju otkupiti naši veliki prijatelji i saveznici, Rusi ili Kinezi. Jasno je da tu bitnu ulogu igra republička vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem. SNS želi da prodajom spere sa sebe odgovornost za sve loše što se radilo u RTB-u, da prikrije ogrome gubitke i štete, i tako zataškaju bilanse koji su „narasli“ na više stotina miliona dolara. Prodajom gubimo svi, osim tih koji su sada na vlasti. RTB treba da ostane pod našom kontrolom i da domaćinskim poslovanjem dalje razvija i opštinu i Srbiju, a ne da profit odlazi u Kinu , Rusiju ili ko zna gde. I ko zna kome. Kakve dogovore ova vlast pravi sa takvim partnerima ostaje, nažalost, velika tajna. Koalicija „MI ili ONI“ otkriće sve te tajne i skrivalice posle 4. marta – jer verujemo u naše građane i njihovu savest.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije