Dr Mile Bugarin: BORSKI INSTITUT JE DOŽIVEO EKSPANZIJU

Borsko jezero, S.M. – Na 49. Oktobarskom  međunarodnom savetovanju rudara i metalurga, danas otvorenom u hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru, posebnu pažnju pobudilo je obraćanje direktora Instuta za rudarstvo i metalurgiju u Boru, dr Mileta Bugarina. On je naglasio – da je Bor danas, a tako će, po svemu sudeći, biti i u budućnosti, najveći rudarski centar Srbije u kome je borski Institut poslednjih godina doživeo razvojnu ekspanziju i zavidnu modernizaciju. Ko god od prisutnih više od 200 učesnika savetovanja iz Srbije i 30 evropskih zemalja može sada ili iduće godine, kada ova naučna kuća obeležava 55 godina postojanja, da dođe u Institut, dobro je došao jer imaće šta da vidi. U opremu i infrastrukturu uloženo je više od 6 miliona dolara. Institut je naredne, 2018. godine domaćin jubilarnog Oktobarskog savetovanja na Borskom jezeru, pa je i to jedan od razloga da se ljudi od nauke bliže upoznaju sa ovom državnom firmom.

Otvarajući skup, zajedno sa prof. dr Nadom Štrbac, direktor RTB-a Bor, Blagoje Spaskovski rekao je da je ovo najveća naučna, oktobarska konferencija rudara i metalurga poslednjih 30 godina. On je podsetio da je Bor ovih dana dobio vredno priznanje – Ekološku zvezdu za čist vazduh i da će, zahvaljujući i novoj metalurgiji, godišnja proizvodnja dostići 50.000 tona katodnog bakra.

Među gostima bili su i predstavnici Vlade Srbije i lokalne samouprave, kao i učesnici Četvrte međunarodne naučne konferencije studenata.

 

 

Foto: IRM 

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije