Dr Ljubodrag Savić: POSTOJI ŠEST REŠENJA ZA SPAS RTB-a BOR

Bor, S.M. – RTB Bor  je u povoljnoj situaciji da tu država ne može ništa da uradi. Predugo mu je pomagala da „drži glavu iznad  vode“. Da bi se kompanija oporavila, potrebno je uložiti još mnogo para… RTB nije Smederevo, RTB ima sirovinu, što je srce svega. RTB je ogromna inversticija u koju sigurno neće ući niko ko ne razmišlja bar nekoliko decenija unapred.

Ovako je prof. dr Ljubodrag Savić, jedan od naših najuglednijih ekonomista obrazložio situaciju RTB-a Bor u poslednjem broju lista ove kompanije, „Kolektiv“ dodajući – da je suština problema RTB-a nastala posle 2.000. godine. RTB je u to doba, sa još 176 srpskih preduzeća, „gurnut“ u restruktuiranje zbog kasnije privatizacije, i to ga je dotuklo.

Na pitanje novinara – gde su rešenja, poznati ekonimosta je odgovorio: – Postoji više rešenja. Šest. Prvo je klasična privatizacija, ali to „ne pije vodu“, jer da se tako može odavno bi se uradilo. Drugo – privatizacija, ali da država ostane većinski vlasnik. Ipak, taj koncept nije realan. Treće – strateško partnerstvo uz većinsko vlasništvo države. To nije moguće, jer je „država korumpirana i neefikasna, a ne postoje ni definisani vlasnički odnosi“. Četvrto – dokapitalitacija gde je država većinski vlasnik. Peto – profesionalna uprava bez promene vlasništva. I šesto – da sve ostane isto – rekao je prof. Savić naglašavajući da je – nažalost – najrealnija prva opcija. Još je dodao

-Zato teška srca kažem da su za „Bor“ najbolje rešenje Rusi ili Kinezi.

Zašto recimo baš Kinezi?

– Kinezi imaju neverovatan razvoj i tako gledano RTB je za njih – dragulj. Pitanje je i danas da li oni hoće i kad da ga uzmu. Pregovori neće ići lako. Nisam optimista da li će se taj posao brzo završiti, Da li će se uopšte završiti?

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije