Dr Balašević: IZ GRADSKOG BUDŽETA BORA OTPISANE 2,5 MILIJARDE RTB-u, A SAD SE PLAĆA I 350 MILIONA DUGA APOTEKARSKE USTANOVE

Bor, S.M. – Odbornik Vlaške narodne stranke u Skupštini grada Bora, dr Predrag Balašević, na današnjem skupštinskom zasedanju, postavio je pitanje – zašto se iz budžerta grada izdvaja 350 miliona dinara za vraćanje duga Apotekarske ustanove, jer je “taj problem trebalo ranije rešavati s obzirom da je ova vlast u kontinuitetu poslendjih osam godina”.  Sad grad kao osnivač, i po odluci Privrednog suda u Zaječaru, i solidarni dužnik,  treba da reši pitanje glavnice od 354,4 miliona, ali i kamate od 1,2 miliona dinara.

-Pitao sam zašto država ne snosi ceo taj dug jer je, po preporukama vlasti iz Beograda, kako je zvanično rečeno, otpisan dug bivšeg RTB-a Bor u dva navrata u ukupnom iznosu od čak 2,5 milijardi dinara. To je ceo gradski budžet od pre dve, tri godine. Dobio sam odgovor na današnjoj sednici da se MMF nije složio sa takvim predlogom, ali – gde su MMF i naša vlast bili kad smo RTB-u, odnosno Ziđinu otpisivali toliki novac. To još niko u ovoj zemlji nije uradio, niti tako nešto ima realnu podlogu. Moguće je da je i zakon zaobiđen? Prema današnjoj odluci odbornika grad će u 31 jednakoj mesečnoj rati otplatiti glavnicu i ukoliko to bude redovno plaćano oprostiće se kamata od 1,2 miliona dinara – kaže dr Balašević za naš portal.

Odbornik Balašević je tražio i odgovor na pitanje zašto država i lokalna samouprava adekvatno ne reaguju na nezadovoljstvo građana Krivelja zbog problema sa njihovom imovinom i nekretninama.

-Kad je Ziđin kupovao RTB ljude iz Krivelja, pa i Bora, niko ništa nije pitao. Došli smo u situaciju da su ostali nerešeni problemi sa Kriveljanima i, povrh svega, dobili smo svakodnevna velika, nesnosna zagađenja vazduha, kao od šale odrekli smo se 2,5 milijardi dinara praktično u korist Ziđina i pitanje je kada će većinskom vlasniku kombinata bakra pasti na um da zatraži iseljenja pogona Toplane iz svog industrijskog kruga – podseća dr Predrag Balašević.

Ne treba zaboraviti da je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić pre neki dan izjavio da zahteva od države, policije i suda da do kraja ispitaju eventualne kriminalne radnje u već bivšoj Apotekarskoj ustanovi.

Odbornici su odlučili i da se grad Bor odrekne u korist Inženjerske komore Srbije poslovnog prostora u Novom gradskom centru (bivša apoteka Albina, kasnije prodavnica pića), ali i da se mora ispoštovati zakosnka obaveza da lokal bude na javnoj licitaciji. Postavljeno je pitanje – zar tako nešto nije čudno, i da li je to uopšte moguće izvesti?

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije