DOZVOLE ZA GRADNJU MINI ELEKTRANA NA ZLOTSKOJ RECI ISTEKLE I VIŠE NE VAŽE

Bor, S.M. – Na današnjoj sednici Gradskog veća Bora, gradonačelnik Aleksandar Milikić rekao je da du su istekle dozvole za izgradnju mini hidroelektrana na Ztlotskoj reci i one više ne važe. To znači da su dokumenti potpisani 2017. godine u opštinskoj upravi Bora neupotrebljivi i da budući investitori moraju da krenu u novu proceduru. Većnici su usvojili predlog da će se u budućem Prostornom planu  (javna rasprava od 23. februara do 6. avgusta ove godine) predvideti ukidanje mogućnosti gradnje malih elektrana na Zlotskoj reci. Ovo ne samo da je od najveće važnosti za narod tog kraja, nego i za očuvanje turističkih potencijala celog područja sa  Lazarevom pećinom i Zlotskim  kanjonom, kao i ostalim resursima koji se dobrom delom oslanjaju na ovu živopisnu planinsku rečicu. Istovremeno biće održana i javna rasprava o  Nacrtu izrade plana detaljne regulacije vetroelektrana na Crnom vrhu.

U Odboru za očuvanje Zlotske reke u  Zlotu, kako saznajEmo, zadovoljni su današnjim odlukama Gradskog veća uvereni da će lokalna samouprava stati na stranu građana koji, naglašava se, s punim pravom brane svoja prirodna dobra koja, nesumjivo je, imaju i nacionalni značaj.

Opština Boljevac, na čijem području se grade dve privatne mini hidroelektrane (Valakonje i Sumrakovac), očigledno je, ne ide istim putem.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije